Зброя кібератак. У Мережі нова хакерська програма

Зброя кібератак. У Мережі нова хакерська програма

Хакери атакують

Шкідлива програма RedLine, що краде дані з популярних браузерів, стала широко популярною серед хакерів.


 


У Мережі набирає обертів нова шкідлива програма хакера – RedLine. Чим вона особливо небезпечна?


 


Як працює?


 


Програма атакує браузери на основі двигуна Chromium – Chrome, Edge та Opera, а також на базі двигуна Gecko – Mozilla Firefox та Netscape. RedLine краде з браузерів збережені паролі, дані про банківські карти, інформацію про криптовалютні гаманці, кукі-файли, системну інформацію та інші відомості.


 


Програма RedLine з’явилася у російському даркнеті у лютому 2020 року. Оголошення про її продаж розмістив російськомовний користувач із ніком REDGlade. RedLine стали активно використовувати, починаючи з першого кварталу 2020 року, а широкого поширення програма набула у 2021 році.


 


Зловмисники продають шкідливу програму в даркнеті та телеграмі, в середньому, за 150-200 доларів. Надалі RedLine розповсюджують за допомогою фішингових розсилок із вкладеними файлами у форматі .doc, .xls, .rar, .exe. Також її завантажують на домени, які маскуються під онлайн-казино, або, наприклад, сайт шоколадної фабрики імені Крупської.


 


Зброя кібератак


 


У грудні 2021-го RedLine стала найпопулярнішою програмою, яка використовується в кібератаках, йдеться у матеріалах сервісу Any.run. З початку місяця за допомогою RedLine здійснили понад 22 тисячі атак. Експерти радять не зберігати облікові дані в браузерах, запропонувавши натомість використовувати менеджер паролів і включити двофакторну автентифікацію скрізь, де це можливо.


 


Державний рівень


 


Західні військові експерти припускають, що Росія може розпочати руйнівні кібератаки на Захід через розбіжності щодо України та НАТО. Колишній офіцер британської військової розвідки припустив, що Росія задумує кібервійну проти України та Заходу, таким чином розпочавши проти них гібридну війну. Ім’я офіцера видання не називає.


 


“Кібератаки за самою своєю природою неприпустимі і можуть розглядатися як несмертельні. Однак, не рахуючи руйнівної інфраструктури оборони, енергетики, бізнесу, фінансів і служб екстреної допомоги – все це може призвести до загибелі людей, вони можуть бути абсолютно руйнівними”, – сказав експерт у коментарі виданню Daily Mirror.


 


Він також зазначив, що така тактика цілком відповідає ідеалу гібридної війни, яким часто користується Росія.


 


“Це відповідає ідеалу гібридної війни Росії – використання як прямого, так і непрямого конфлікту для атаки та підриву ворога, і ймовірно, що Москва скористається цим”, – заявив колишній офіцер британської військової розвідки.


 


 

Previous post Підсумки 25.04: Візит американців й нове поховання
Next post Інфляція в Україні зросла до 15,9% – голова НБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *