У Босфорі судно з горохом з України сіло на мілину і блокувало рух

Судно з 13 тисяч тонн гороху на борту село носовою частиною на мілину біля берегової лінії на азіатській стороні Босфору у Стамбулі. На допомогу направили кілька кораблів, зокрема буксири.

За даними спільного координаційного центру у Стамбулі, судно під прапором Палау йшло з українського порту “Південний” до турецького середземноморського порту Мерсін.

Турецька агенція Anadolu повідомила, що причиною інциденту стала поломка керма. Операція з порятунку корабля тривала чотири години.

Про пошкодження, розливи або забруднення довкілля не повідомлялося.

Аналогічний випадок вже відбувався там у вересні 2022 року. У протоці Босфор у межах міста Стамбула сів на мілину суховантажне судно Lady Zehma із зерном з України, в результаті тимчасово було зупинено рух суден

контекст:

Росія блокувала вивезення української агропромислової продукції з морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. У травні президент України Володимир Зеленський говорив, що в українських портах заблоковано 22 млн. тонн зерна, яке мало піти на експорт.

22 липня у Туреччині відбулося підписання угод про морський експорт українського зерна. Україна підписала документ із Туреччиною та ООН, Росія дзеркально зробила те саме. Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло із порту Одеси вранці 1 серпня.

Завдяки чорноморській “зерновій ініціативі” знизилися ціни на продовольство, це опосередковано врятувало з голоду понад 100 млн осіб, заявили в ООН.

17 листопада у Стамбулі домовилися про продовження роботи “зернового коридору” ще на 120 днів.

Українська влада неодноразово заявляла про саботаж Росією роботи “зернового коридору”. Восени черга в Босфорі досягла більш ніж 150 суден, які чекали на захід до українських портів понад 30 діб. Тоді цю проблему вдалося вирішити разом із ООН та Туреччиною, але пізніше ситуація повторилася, зазначили в АМПУ.

Previous post Померла італійська актриса Джина Лоллобріджіда / Бульвар Шоубіз
Next post США розпочали розширені навчання українських військових у Німеччині, – Associated Press