Китайські дослідники стверджують, що знайшли спосіб зламати шифрування за допомогою квантових комп’ютерів – новини на УНН

КИЇВ. 7 січня. УНН. Цього тижня експерти з комп’ютерної безпеки намагалися оцінити разючу заяву китайських дослідників про те, що вони знайшли спосіб зламати найбільш поширену форму онлайн-шифрування з використанням квантових комп’ютерів поточного покоління, за роки до того, як ця технологія могла становити загрозу. УНН з посиланням на Financial Times.

Подробиці

Метод, викладений у науковій статті, опублікованій наприкінці грудня, може бути використаний для злому алгоритму RSA, який лежить в основі більшої частини онлайн-шифрування, з використанням квантової машини всього з 372 кубитами – або квантовими бітами, базовою одиницею квантових обчислень – згідно з твердженнями від 24 дослідників з низки наукових установ та державних лабораторій.

IBM вже заявила, що її 433-кубітна система Osprey, найпотужніший квантовий комп’ютер, який був публічно представлений, буде доступною для клієнтів на початку цього року.

Якщо це правда, дослідження стане знаменним моментом в історії комп’ютерної безпеки, говорить експерт з питань комп’ютерної безпеки Роджер Граймс.

“Це значуще твердження, – сказав він. – Це означало б, що уряди можуть розкривати секрети інших урядів. Якщо це правда – велика якщо – це буде секрет, як у кіно, і одна з найзначніших речей у комп’ютерній науці”.

Інші експерти заявили, що хоча теорія, викладена в дослідницькій статті, видається обґрунтованою, спроба застосувати її на практиці може бути поза досяжністю сучасних квантових технологій.

“Наскільки я можу судити, стаття не помилкова”, – сказав Пітер Шор, вчений з Массачусетського технологічного інституту, чий алгоритм 1994 року, який доводить, що квантова машина може перемогти онлайн-шифрування, став однією з передумов буму досліджень у галузі квантових обчислень. Метод Шора вимагає машин із багатьма сотнями тисяч чи навіть мільйонами кубитів, які, на думку багатьох експертів, з’являться за десять або більше років.

Шор, однак, додав, що китайські дослідники “не змогли вирішити, наскільки швидко працюватиме алгоритм”, і сказав, що, можливо, це “все ще триватиме мільйони років”.

Експерт із комп’ютерної безпеки Брюс Шнайєр сказав, що в документі залишається відкритим питання про те, чи працюватиме цей метод на практиці.

Навіть якщо твердження дослідження виявиться необґрунтованим, Шнайєр зауважив, що воно вказує на гонку за пошуком способу зламати шифрування за допомогою квантових комп’ютерів набагато раніше, ніж багато хто очікував.

Доповнення

Фізики створили квантовий комп’ютер, який може коригувати помилки у своїй роботі.

Previous post Засновника криптовалютної біржі FTX відпустили під заставу в $250 мільйонів
Next post як правильно, коли починається і які традиції існують — Укрaїнa — tsn.ua