Голова Палати представників закликає опублікувати журнали відвідування будинку Байдена у Делавері – новини на УНН

КИЇВ. 15 січня. УНН. Республіканський голова Комітету з нагляду Палати представників у неділю зажадав журнали відвідувань будинку президента Джо Байдена в Вілмінгтоні, штат Делавер, після того, як у його офісі та гаражі було виявлено секретні документи. Про це повідомляє Reuters, пише УНН.

Цитата

“Без списку осіб, які відвідували його резиденцію, американці ніколи не дізнаються, хто мав доступ до цих украй секретних документів”, – заявив представник Джеймс Комер у листі до керівника апарату Білого дому Рона Клейна.

Подробиці

Республіканці спробували порівняти справу про секретні документи Байдена зі справою колишнього президента Дональда Трампа, якому загрожує федеральне кримінальне розслідування того, як він поводився із секретними документами.

Представник Демократичної партії Адам Шифф, голова комітету Палати представників з розвідки, заявив, що Конгрес повинен запросити розвідувальну спільноту США оцінку того, чи загрожують будь-які документи Трампа або Байдена національної безпеки.

Закон не вимагає, щоб президенти США розголошували інформацію про відвідувачів свого будинку чи Білого дому. Адміністрація Байдена відновила розкриття інформації про офіційних гостей у Білому домі та опублікувала першу партію записів у травні 2021 року. Колишній президент Дональд Трамп призупинив цю практику невдовзі після вступу на посаду 2017 року.

Що передувало

Інформація про Байдена з’явилася минулого тижня після того, як його юридична команда заявила, що знайшла у його будинку в Делавері секретні документи про перебування на посаді віце-президента в адміністрації Обами. Його адвокати у суботу повідомили, що знайшли у нього вдома ще п’ять сторінок.

Республіканці у Палаті представників США розпочали у п’ятницю розслідування.

Розслідування починається, коли Трамп перебуває під федеральним кримінальним розслідуванням за неправильне поводження із секретними документами після свого президентства.

У справі Байдена адвокати президента проінформували Національний архів та Міністерство юстиції про виявлення невеликої кількості документів в аналітичному центрі у Вашингтоні, а потім у будинку Байдена у Вілмінгтоні.

У випадку з Трампом Національний архів більше року безуспішно намагався відновити всі документи, що зберігалися в нього.

Коли в січні 2022 року Трамп нарешті повернув 15 коробок із документами, співробітники архіву виявили, що в них містяться секретні матеріали.

Після того, як справу було передано до Міністерства юстиції, адвокати Трампа передали додаткові матеріали з дому Трампа до Мар-а-Лаго та заявили, що у приміщенні більше немає документів.

Зрештою, ФБР вилучило з маєтку ще 13 000 документів, близько 100 з яких були позначені як таємні.

Демократи Палати представників у 2017 році представили Закон Мар-а-Лаго, який вимагає від Трампа регулярно розкривати інформацію про відвідувачів його будинку у Флориді, але так і не проголосували ні в палаті, ні в повному складі Конгресу.

Previous post Україна завершує виконання рекомендацій Єврокомісії: Шмигаль назвав такі кроки для інтеграції з ЄС – новини на УНН
Next post Російські хакери атакували американських учених-ядерників – Reuters – новини на УНН