Стан російського ядерного арсеналу ще перевіряти та перевіряти. Можливо, 86% ракет і не полетить нікуди

“Одразу забрати [у России] вся ядерна зброя не вийде, я думаю, але можна поставити питання її контролю: її реального стану та контролю. В обмін. Прямо прив’язується питання володіння ядерною зброєю до зняття санкцій. Чи не припинення агресії проти України, Грузії та в інших місцях, а саме володіння ядерною зброєю. Контроль – до санкцій. Тобто санкції Захід знімає тільки якщо ядерна зброя ставиться під контроль, наприклад”, – сказав Арестович.

Він наголосив, що володіння ядерною зброєю потребує серйозних фінансових вкладень.

“Потім, якщо, наприклад, проведено аудит, з’ясовується, що у них 70% ракет уже не літає, бо підтримувати їх у боєготовому стані – це дуже дорога іграшка. Фахівців потрібно багато тощо. Ядерна ракета – це ж не звичайний снаряд” Він випромінює і руйнує електроніку, яка знаходиться в самій ракеті, там потрібно проводити постійно регламентні роботи, дуже недешеві, треба перезаряджати і таке інше. . Можливо, там 86% не полетить нікуди”, – резюмував Арестович.

ВІДЕО

Видео: Алеся Бацман / YouTube

контекст:

21 вересня 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю за загрози територіальної цілісності Росії. Президент України Володимир Зеленський сказав, що не вірить у те, що РФ застосує ядерну зброю.

Держсекретар США Ентоні Блінкен 25 вересня в інтерв’ю CBS News зазначив, що США попередили РФ про можливі “жахливі наслідки” у разі застосування країною-агресором ядерної зброї. За даними The Washington Post, між адміністрацією президента США Джо Байдена та владою Росії йде листування, під час якого російську сторону попередили про наслідки у разі застосування ядерної зброї у війні проти України.

Наприкінці жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив про можливе застосування Україною “брудної бомби” у війні проти Росії під час телефонних розмов із міністрами оборони США, Франції, Туреччини, Великобританії, Індії та Китаю. Ці заяви означають, що Росія сама готує такий удар, наголосив Зеленський.

27 жовтня під час виступу в дискусійному клубі “Валдай” Путін заявив, що Росія “ніколи не говорила” про можливе застосування своєї ядерної зброї, а “тільки натяками відповідала”.

За інформацією The New York Times, високопосадовці обговорювали, коли і як Росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні. Таку інформацію було поширено всередині уряду США в жовтні, повідомило видання 2 листопада. За оцінками Пентагону, в арсеналі Росії є до 2 тис. одиниць тактичної ядерної зброї, що призначена для застосування на полях битв з метою придушення звичайних сил.

Previous post Близько 80% українців ідентифікують себе як громадян України, що на понад 17%, ніж у 2021 році – новини на УНН
Next post Кабмін створив Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури України – Шмигаль