Україна в Раді безпеки ООН закликала “всі відповідальні держави” підтримати її формулу світу

Про це Джапарова заявила 13 січня на засіданні Радбезу ООН щодо України, яке в YouTube транслювало “Суспільне”.

“Президент Володимир Зеленський ініціював формулу світу, щоб відповісти на невідкладні виклики сьогоднішнього дня. Вона складається з 10 пунктів, здатних повернути безпеку та справедливість Україні та всьому світу. Формула дуже проста, вона заснована на цілях та принципах Статуту ООН”, – сказала заступник глави МЗС. .

Джапарова також зазначила, що українська формула світу спрямована на забезпечення безпеки у всіх її вимірах – “продовольчої, радіаційної та ядерної, енергетичної, протидії екоциду та недопущення повторення агресії у майбутньому”.

“Ми закликаємо всі відповідальні держави підтримати та просувати формулу світу”, – сказала представник України.

Крім того, Джапарова вказала на необхідність подальшого посилення тиску на Росію з метою знищення її військової машини.

“Держава-агресор вже відчула вплив санкцій – в армії загарбників закінчуються сучасні озброєння та боєприпаси, – наголосила заступник глави МЗС України. – І хоча ми ще не перемогли, Росія вже програла. Для остаточної поразки та перемоги нашої демократії необхідно… посилити санкції в секторах, мають особливе економічне значення для Росії – повне нафтове та газове ембарго, відключення російських банків від світової фінансової системи. Це ціна, яку має заплатити країна-агресор”.

контекст:

15 листопада 2022 року на саміті G20 Зеленський представив українську формулу світу, що включає 10 пунктів. Вона передбачає координацію міжнародних зусиль щодо встановлення ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

“Це зараз одне із ключових завдань нашої держави – залучити світ до конкретної реалізації пунктів формули світу”, – сказав Зеленський 9 грудня. За його словами, Україна відчуває підтримку щодо притягнення Росії до відповідальності за агресію як від держав, так і від міжнародних організацій та правозахисних інституцій.

Зеленський заявляв 18 грудня, що Україна вже готує цієї зими спеціальний “саміт для миру”. “Українська формула світу – це 10 чітких пунктів, здатних створити нову архітектуру безпеки – глобально важливу. Те, що поверне свободу всій нашій українській землі”, – наголосив президент.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомляв наприкінці грудня 2022 року, що глобальний саміт світу українська влада хоче провести під егідою ООН до кінця лютого 2023 року.

Глобальний саміт світу, ініційований Україною, заплановано на 24 лютого у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку (США), повідомив 12 січня посол України у Туреччині Василь Боднар.

Previous post Новим президентом НОК України став міністр молоді та спорту Гутцайт
Next post Після потепління різкого покращення ситуації з електрикою не буде – гендиректор Yasno