Туреччина розуміє необхідність звільнення всієї України, не йдеться про мир з РФ на будь-яких умовах – посол України

Боднар зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Туреччина “докладає чималих зусиль” для мирного врегулювання війни і послідовно дотримується цього підходу на всіх рівнях.

“Починалося все з підходів про гуманітарні перемир’я, “світ понад усе”, але зараз у позиції Туреччини чітко проглядається позиція необхідності дотримання принципу територіальної цілісності України”, – наголосив дипломат.

На його думку, заяви представників Туреччини останнім часом “чітко свідчать” про розуміння необхідності звільнення всіх тимчасово окупованих територій України.

“У цьому контексті і була озвучена пропозиція, що Росія має першою розпочати припинення вогню, що може стати підставою для подальшого виведення військ з території України. Це спроба пошуку шляхів до діалогу, але ніяк не нав’язування позиції. Це одна із пропозицій країни-посередника” – сказав Боднар.

За його словами, турецька сторона “прекрасно розуміє” і враховує, що Україна не змінить своїх умов: Росія має звільнити українські території, припинити вогонь, і лише після цього можливим є початок переговорів.

“Туреччина бачить цей процес поетапно: припинення вогню та виведення військ. У нашому розумінні, припинення вогню неможливе, тому що Росія точно намагатиметься обдурити і нас, і Туреччину як країну-посередника, використовувати цей час для посилення своїх позицій, а потім відмовитися від тому сприймаємо це як етапну пропозицію для досягнення рішення про виведення російських військ з території України”, – додав посол.

контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії до України західні країни запровадили проти Москви кілька пакетів санкцій. Туреччина, що входить до НАТО, відмовилася підтримати обмежувальні заходи.

Крім того, Анкара не голосувала на засіданні Всесвітньої туристичної організації ООН під час якого із СОТ виключили Росію.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган неодноразово пропонував організувати зустріч президентів Володимира Путіна та Володимира Зеленського та бути посередником між владою України та Росії у мирних переговорах як до відкритого вторгнення РФ, так і після. У Туреччині було організовано один із очних раундів переговорів України з РФ, до того, як вони були остаточно заморожені.

У липні 2022 року глава МЗС України Дмитро Кулеба зазначав, що Туреччина “веде складну гру з балансування: тут допомагає нам, там демонструє, що готова допомагати Росії”, і у зв’язку з цим Україна має питання.

Туреччина відіграла помітну роль в організації угод про морський експорт українського зерна та масштабного обміну полоненими між Україною та РФ, у результаті якого було звільнено, зокрема, командирів маріупольського гарнізону.

8 січня Ердоган заявив, що Туреччина “вносить свій внесок у пошук врегулювання російсько-українського конфлікту” і “докладає зусиль, щоб примирити” дві країни.

Previous post традиції свята, обряди та молитва — Укрaїнa — tsn.ua
Next post Україна вже імпортує невеликі обсяги електроенергії з Європи – Міненерго