“Охороняв тортурову”. СБУ затримала підозрюваного у роботі на окупантів під час окупації Херсона

“Поплічником ворога виявився колишній працівник місцевої виправної установи, який після захоплення українського міста пішов на співпрацю з російськими загарбниками”, – йдеться у повідомленні.

За це йому запропонували “посаду” у створеній окупантами “виправній колонії”. Чоловік, за даними слідства, добровільно погодився на пропозицію.

“Його призначили до складу підрозділу охорони режимного об’єкту Росії, до якого рашисти незаконно укладали репресованих місцевих жителів. Більшість потерпілих були учасниками руху опору. У катівнях окупанти катували українських громадян і намагалися “вибити” з них згоду на співпрацю з ворогом. Встановлено, що колаборант допомагав агресору охороняти “камери” та “периметр” російської тортурної”, – повідомили в СБУ.

Після звільнення українськими військовими Херсона чоловік вирішив втекти до Одеси та “залягти на дно”, зазначили у прес-центрі. Але правоохоронці його знайшли та затримали. Йому повідомили про підозру щодо ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу (колабораційна діяльність).

контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

У листопаді Збройні сили України звільнили від російських окупантів частину Херсонської області разом із обласним центром. Наразі правий берег річки Дніпро контролює українська армія.

Український омбудсмен Дмитро Лубинець розповідав, що на Херсонщині окупанти застосовували такі масштаби тортур, яких не було навіть в інших окупованих ними районах. Він також повідомляв, що в однією з в’язниць була окрема камера, де тримали підлітків.

За даними Офісу генпрокурора на 23 грудня 2022 року, на деокупованих територіях України після відходу російських військ виявили 54 місця жорстокого поводження з населенням, так званих тортур. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 5079 кримінальних правопорушень за фактами тортур, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншого нелюдського поводження внаслідок повномасштабного вторгнення РФ до України.

Previous post Німеччина пообіцяла виділити Україні €20 млн на покупку терміналів Starlink
Next post Форвард “Реала” Бензема виграв “Золотий м’яч – 2022”