Ідея нейтральної України більше не має сенсу. Членство в НАТО було б відповідним результатом війни

Таку думку 17 січня під час виступу з відеозв’язку на сесії Всесвітнього економічного форуму у Давосі (Швейцарія) висловив колишній держсекретар США Генрі Кісінджер. Відеозапис його виступу опубліковано на YouTube-каналі The Guardian News.

Кісінджер визнав, що до війни був проти членства України в НАТО, бо “боявся, що це призведе якраз до тих процесів, які ми бачимо сьогодні”.

Але тепер, коли ці процеси “сягнули нинішнього рівня”, продовжив екс-держсекретар США, “ідея нейтральної України в таких умовах більше не має сенсу”.

Після того, як вдасться забезпечити мир, “членство України в НАТО було б слушним результатом”, вважає Кісінджер.

При цьому він заявив, що “вірить у діалог з Росією поки триває війна”, в “кінець бойових дій, коли буде досягнуто довоєнної лінії”, закликавши не допустити війни між Заходом і РФ, на території якої знаходиться ядерна зброя.

Переговори дадуть РФ “можливість знову приєднатися до міжнародної системи”, – резюмував Кісінджер.

99-річний Кісінджер відомий своїми неоднозначними заявами щодо України з початку повномасштабної війни. Під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі 23 травня 2022 року він висловив думку, що Україна має бути готова поступитися частиною своєї території Росії під час мирних переговорів щодо припинення війни. Пізніше в інтерв’ю The Timі, опублікованому 3 липня, Кісінджер сказав, що його неправильно зрозуміли. Він заявив, що не пропонує здавати українські території, але вважає, що “невеликий куточок Донбасу, близько 4,5%, та Крим” повинні мати особливий статус у переговорах.

В інтерв’ю The Wall Street Journal 12 серпня Кісінджер зазначив, що до України треба ставитися як до члена НАТО.

контекст:

Протягом останніх років Україна прагнула членства в НАТО, курс на вступ до Альянсу зафіксований у її Конституції. У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, у 2020-му Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року у Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого зазначалося, що Альянс підтримує вступ України до НАТО. Проте плану дій щодо членства Україна не отримала.

30 вересня 2022 року – після того, як президент Росії Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку до НАТО за прискореною процедурою.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг 30 листопада заявив, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога і в цьому їй допомагають члени Альянсу.

Віце-прем’єр з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина вважає, що в НАТО є консенсус щодо членства України. “Жодна з країн Альянсу не відповіла Україні “ні”. Фактично всі 30 країн НАТО – це вже офіційна позиція за результатами міністерської зустрічі в Бухаресті – підтверджують, що Україна буде членом НАТО і заявку України буде офіційно розглянуто”, – заявила вона 1 грудня .

За словами Міністра оборони України Олексія Резнікова, Україна де-факто вже стала членом НАТО. “Я впевнений, що найближчим часом ми станемо членом НАТО де-юре”, – зазначив міністр в інтерв’ю ВВС, опублікованому 13 січня 2023 року.

Previous post Подоляк прокоментував звільнення Арестовича з ОП — Укрaїнa — tsn.ua
Next post “У нас особливий зв’язок”. Учасниця “Міс Світова 2022” з Польщі розповіла про дружбу з Апанасенком та висловилася на підтримку України