Російська пропаганда показала фейковий кадр нібито із програми польського ТБ, на якому захід України

“Ще одна версія російської пропаганди. Матеріал, сфабрикований і покликаний переконати російську громадськість у тезах, що розповсюджуються центрами [пропаганды] у Москві”, – сказано у повідомленні.

Телекомпанія запевнила, що такого матеріалу ніколи не було в ефірі TVP, а логотип у кадр вмонтовано авторами фейку.

“Російські канали діляться фотографією, яка передбачає, що це типовий прогноз погоди. У кутку приклеїли інтерфейс Telewizja Polska, який має представити фейкові новини як достовірніші”, – зазначили у TVP.

Такий знімок опублікованозокрема, у Twitter-акаунті Karol Gotfryd, disinflate your expectations.

“Росіяни стверджують, що польське телебачення показує погоду для імперської Польщі. Вони навіть зробили фальшиве фото, щоб довести це”, – йдеться у підписі.



На представленому графіку показана карта, що показує, що Львів та частина західної України нібито належать Республіці Польща. Було використано реальне зображення провідної прогнозу погоди, але вона постала на тлі зовсім іншої карти, наголосив на польському телеканалі.

TVP зазначає, що це не єдиний сфабрикований матеріал щодо Польщі, який останнім часом поширили російські пропагандисти. В одній із їхніх заяв, приклад якої опубліковано у Twitter-акаунті WarNewsPL, “повідомляється”, що в польській армії нібито можуть бути створені спеціальні ЛГБТ-підрозділи.



Все це, зазначає TVP, ідеально вписується у небезпечний російський наратив, який 18 січня описав у Twitter спікер міністра-координатора спецслужб Польщі, повноважний представник уряду з безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарін. За його словами, російські військові пропагандисти продовжують антипольську інформаційну кампанію, викриваючи нитку військової загрози з боку Польщі.

“Зусилля Кремля з інформаційної війни як і раніше зосереджені на: очорненні України, хибному зображенні Заходу, в т.ч. Польщі, чия підтримка України розглядається як ескалація, яка лякає жахливим баченням вступу Польщі до війни», – написав він.



Зарин додавщо пропагандисти використовують ці “страшилки” як психологічний прийом для підготовки російського суспільства до чергової мобілізації та/або ще більшого залучення російських військ у війну проти України.



контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну офіційні особи Росії та російські пропагандисти неодноразово розповсюджували дезінформацію, що Польща нібито хоче захопити західні області України. Зокрема, 4 листопада 2022 року про це сказав Путін. “Зараз ми бачимо обійми керівників Польщі та України, а ідейка ж – вона жива. І ідея поглинання України – вона нікуди не поділася”, – заявив він.

7 грудня Путін знову заявив, що націоналісти в Польщі нібито “сплять та бачать”, як забрати українські території, а “справжнім гарантом” суверенітету України могла б бути Росія.

Прес-секретар міністра – координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарін назвав слова президента Росії “відірваними від реальності інсинуаціями”, мета яких – уявити Польщу агресивною країною, яка нібито становить загрозу західній частині України. Жарін підкреслив: якщо подивитися ширше, то очевидно, хто є палієм війни та створює загрозу безпеці у Центральній Європі. У спецслужбах Польщі попередили, що Росія посилила дезінформаційну кампанію проти Польщі та України.

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк на подібні заяви представників Росії раніше відповідав, що у світі “не всі такі варвари”, як вона. “Цивілізований світ працює по-іншому. Польща – великий друг, союзник і партнер України. Варшава не ніж у спину встромлює, як Росія, а подає руку допомоги”, – наголосив він.

Previous post У Раді зареєстрували законопроект, яким може бути припинена діяльність УПЦ (МП)
Next post Поразка Росії у війні – Медведєв лякає ядерною війною, а патріарх Кирило