“Шановний пане Кірбі, є питання”. Пригожин написав листа до Білого дому, щоб дізнатися про злочини ПВК “Вагнер”

Фото листа англійською та російською мовами, адресований до Білого дому, 21 січня опублікувала прес-служба Пригожина у Telegram.

“Шановний пане Кірбі! У мене до вас є питання: чи можете ви назвати, який злочин скоїла ПВК “Вагнер”, – йдеться у листі.



Напередодні, 20 січня, Кірбі повідомив, що міністерство фінансів США наступного тижня запровадить нові санкції проти ПВК “Вагнер” та її глобальних союзників.

“Ці дії визнають трансконтинентальну загрозу, яку становить “Вагнер”, у тому числі у зв’язку з її серйозною злочинною діяльністю, що продовжується”, – сказав він.

За словами Кірбі, наразі в Україні дислоковано близько 50 тис. бойовиків ПВК “Вагнер”, у тому числі 10 тис. контрактників та 40 тис. засуджених.

контекст:

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну.

Після початку повномасштабної війни Росії проти України Пригожин особисто зайнявся вербуванням ув’язнених, які відбувають покарання у російських в’язницях, для участі у бойових діях на боці російської армії. Пригожин неодноразово публічно критикував російську армію та генералів. “Багато тих, хто є так званими кадровими [военными]не навчилися нічого, крім як підборами клацати, цацьки носити і красиві доповіді писати”, – заявив він у жовтні.

За даними Reuters на 6 січня, у складі ПВК було близько 50 тис. найманців, з них понад 1 тис. було вбито під Бахмутом Донецької області у період з кінця листопада до початку грудня 2022 року. Загальні втрати вагнерівців склали, згідно з повідомленням, 4100 убитими та 10 тис. пораненими.

Previous post «Всі розуміють, що Путін має програти» – посол України в Британії про надання ЗСУ західних танків
Next post У ГУР відповіли Міллі на складність перемогти у війні 2023-го: Оцінки залишаються незмінними – новини України, Політика