У Білорусі до 30 січня продовжили термін перевірки бойової готовності армії, загроза збройних провокаційних інцидентів на кордоні зберігається

Про це йдеться у вечірньому зведенні, опублікованому 21 січня у Facebook.

Зазначається, що до Білорусі переміщуються підрозділи територіальних військ.

“З метою підтримки армії у готовності до застосування в чергове продовжено термін перевірки бойової готовності Збройних сил Білорусі. Цього разу до 30 січня. Зберігається загроза провокаційних прикордонних збройних інцидентів”, – йдеться у повідомленні.

Вказується, що Білорусь “продовжує надавати всіляку підтримку російській агресії”.

“Крім спільних навчань, на території Білорусі йде підготовка російських підрозділів”, – наголосили у Генштабі ЗСУ.



20 січня моніторингова група “Беларускі Гаюн” проінформувала у Telegram про продовження як мінімум до 30 січня спільних білорусько-російських військових навчань на полігонах Білорусі (безперервно йдуть з 29 квітня 2022 року).

16 січня поблизу українського кордону розпочалися спільні льотно-тактичні навчання військової авіації Білорусі та Росії, під приводом яких Росія посилила своє авіаційне угруповання в Білорусі, зазначали в Генштабі. Це підвищило загрозу завдання ракетно-авіаційних ударів з повітряного простору Білорусі.

контекст:

Російські війська 24 лютого 2022 року заходили в Україну, зокрема, з Білорусі. Білорусь практично надала свою територію країні-окупанту як військову базу, у тому числі для нанесення по Україні ракетних та авіаударів.

10 жовтня Олександр Лукашенко, який перебуває при владі в Білорусі з 1994 року, заявив, що домовився з президентом РФ Володимиром Путіним про розгортання “спільного регіонального угруповання військ” через нібито високий рівень загроз “на західних кордонах Союзної держави”.

20 грудня стало відомо, що РФ розпочала перекидання на південь Білорусі військової техніки, яку раніше привезли на полігони країни разом із мобілізованими росіянами. Також Росія продовжує регулярно завозити до Білорусі залізницею техніку та живу силу. Водночас, за даними Держприкордонслужби України, Росія поступово перекидає свої війська, які пройшли бойову підготовку у Білорусі, на схід України.

Поточна активність російських військ у Білорусі вказує на те, що їх наступ на Україну на початку 2023 малоймовірний. Восени 2023 року ця загроза виглядатиме серйознішою, заявив в оперативному аналізі за 19 січня американський Інститут дослідження війни (ISW).

Previous post дівчина з Рівненщини станцювала під скандальну пісню і виклала відео в Тік-Ток — Укрaїнa — tsn.ua
Next post росіянка скаржиться на масову мобілізацію – аудіоперехоплення розвідки — tsn.ua