Після невдалих спроб захопити Бахмут зірка Пригожина почала згасати – ISW — tsn.ua

Євген Пригожин почав втрачати авторитет в очах президента Росії Володимира Путіна після невдалих спроб захопити Бахмут.

Президент РФ Володимир Путін використав “вагнерівців” у важкий для регулярної армії час, але ніколи не збирався робити кроки назустріч Євгенію Пригожину у його бажанні отримати додатковий вплив.

Про це пише Інститут дослідження війни (ISW).

Після низки невдач російських регулярних військ у перші пів року війни Путін почав прислухатися до порад Пригожина і навіть звільнив командувача Центрального військового округу в Україні генерала Олександра Лапіна. Але навіть попри те, що Пригожин отримав певний вплив на президента РФ, той ніколи не збирався задовольняти політичні та бізнесові амбіції керівника найманців.

“Пригожин досі вимагає від Кремля офіційного визнання групи “Вагнера” в РФ, хоча російське кримінальне законодавство забороняє діяльність паралельних військових формувань.

Путін міг би відповісти на численні прохання та вимоги Пригожина протягом багатьох місяців і легалізувати операції “вагнерівців” в країні, але він, ймовірно, не вважав за потрібне послабити російське Міноборони та надати Пригожину додаткові повноваження”, — зазначають в ISW.

Раніше ексдепутат Держдуми РФ Дмитро Гудков заявив, що серед “веж Кремля” існує так звана “група яструбів”, яка має намір залишитися при владі після Путіна. Її може очолити власник ПВК “Вагнер” Євген Пригожин.

Військовий експерт, колишній спікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов розповів на каналі Freedom, що наразі Євген Пригожин “намагається не лише робити зауваження тим чи іншим воєначальникам російської армії, а й безпосередньо дискутує та досить різко заперечує головнокомандувачу російської армії Володимиру Путіну“.

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Пригожин все частіше критикує російське Міноборони, щоб приховати відсутність перемог своїх найманців під Бахмутом. Бої там тривають від літа, але суттєвих успіхів “вагнерівці” не досягли, а натомість зазнають втрат.

Про те, як у Росії посилюється роль приватних армій, які контролює військове керівництво, читайте у нашому матеріалі.

Читайте також:

Previous post Прикордонник Олександр Морський катером перевозив поранених на «Азовсталь», ризикуючи життям
Next post Яка ситуація на фронті 23 січня