У Норвегії на закритому засіданні обговорять військову підтримку України – ЗМІ

У засіданні візьмуть участь 20 Стортингових політиків (парламенту Норвегії).

Час та місце зустрічі поки що засекречені. Як зазначила газета, цей комітет збирається для вирішення важливих питань зовнішньої та оборонної політики Норвегії.

Головною темою зустрічі стануть танки Leopard. Зокрема обговорять заяву міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок про те, що Берлін не заперечуватиме, якщо інші країни відправлять Україні танки. Така заява відкриває “нові можливості” для Норвегії, на озброєнні яка також має бойові танки, зазначила газета.

На засіданні комітету політики обговорять, чи має Норвегія звертатись до Берліна з проханням дозволити поставити Україні танки німецького виробництва.

контекст:

За інформацією українського МЗС на 13 січня, танки Leopard Україні готові передати п’ять країн. Однак для цього потрібна згода Німеччини. Поки що Берлін про таке рішення не оголошував.

Окрім Німеччини, танки Leopard мають у своїх арсеналах ще 12 європейських країн, зазначило Bloomberg. Польща працює над тим, щоб переконати союзників ЄС надати Києву до 100 танків, щоб “змінити ситуацію на полі бою в Україні”, сказав Моравецький 18 січня. За його словами, Польща вирішила надати Україні 14 танків Leopard 2 та очікує, що це зроблять і інші країни ЄС, включаючи Данію, Фінляндію та Німеччину.

За підсумками зустрічі в Рамштайні рлава міноборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що про надання Україні німецьких танків Leopard союзники доки не домовилися. Він повідомив, що доручив перевірити запаси танків Leopard 2 у німецькій промисловості та на складах бундесверу.

Previous post «Яйця по 17 за штуку». Резніков спростував дані про закупівлі продуктів для ЗСУ за завищеними цінами
Next post Airbus планує запустити новаторську програму безпілотників на сонячних батареях – новини на УНН