Аргентина та Бразилія планують створити спільну валюту, яка може стати другою за величиною після євро – Financial Times

Зазначається, що дві країни, які є найбільшими економіками Південної Америки, обговорять цей план на саміті у Буенос-Айресі та запросять інші латиноамериканські країни приєднатися до нього. Бразилія пропонує назвати нову валюту сур (південь). Спочатку увага буде зосереджена на тому, як вона може стимулювати регіональну торгівлю та знизити залежність від долара США, пише видання.

Міністр економіки Аргентини Серхіо Масса в інтерв’ю Financial Times повідомив, що дослідження можливостей для нової валюти буде лише “першим кроком довгим шляхом” для Латинської Америки. Реалізація проекту, ймовірно, триватиме багато років: Масса зазначив, що Європі знадобилося 35 років, щоб створити євро.

За оцінками видання, валютний союз, що охоплює всю Латинську Америку, становитиме близько 5% світового ВВП. На євро, який зараз є найбільшим валютним блоком, припадає близько 14% світового ВВП у доларовому вираженні. Інші валютні блоки включають франк КФА (африканський франк), який використовується деякими африканськими країнами і прив’язаний до євро та східно-карибський долар. Однак вони охоплюють набагато меншу частину світового економічного виробництва, зазначає видання.

контекст:

Бразилія та Аргентина обговорювали спільну валюту протягом останніх кількох років, але переговори провалилися через протидію цій ідеї центрального банку Бразилії, сказав Financial Times близький до обговорень чиновник. За його словами, тепер, коли обома країнами правлять ліві лідери, у них більше політичної підтримки.

24 січня відбудеться саміт Співтовариства 33 країн Латинської Америки та Карибського басейну (CELAC).

Previous post Куліба про рішення Німеччини щодо танків для ЗСУ: Залишилося півкроку, ми на фінальній стадії – новини України, Політика
Next post Ігнат про системи ППО на дахах у Москві та біля резиденцій Путіна