Голова Міжнародного енергетичного агентства попередив Європу про можливу кризу наступної зими – новини на УНН

КИЇВ. 24 січня. УНН. Глава Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) попередив про можливу енергетичну кризу наступної зими через нестачу зрідженого нафтового газу, а також розкритикував відмову Німеччини від атомної енергетики. УНН.

Цитата

“Я хотів би, щоби була можливість продовжити час роботи (атомних станцій) набагато більше, якщо це необхідно”, – сказав Фатіх Біроль в інтерв’ю німецькому діловому журналу Handelsblatt, опублікованому у вівторок.

Подробиці

За словами Біроля, якщо це технічно можливо, і населення прийме це, то атомна енергетика має бути варіантом. Хоча рішення ухвалює уряд, глава МЕА вказав на аналогічні обговорення, що мали місце у Бельгії. Наразі, за його словами, бельгійський уряд продовжив термін служби АЕС на 10 років.

Говорячи про нові термінали ЗПГ у Німеччині, Біроль сказав: “Будівництво терміналу за 200 днів було справді рекордним. Це вже не рекорд, якщо рахувати 20 років до цього”.

Він також попередив про брак газу ЗПГ, пояснивши: “До речі, наявність терміналів не означає, що у вас є газ”.

Він додав: “Коли китайська економіка набере обертів, купити заплановані обсяги на світовому ринку буде непросто”.

В інтерв’ю Біроль також застеріг європейців від поспіху із заявою про закінчення енергетичної кризи.

“Наступна зима турбує мене, – сказав Біроль. – Немає російського газу, повернення Китаю як імпортера, невелике зростання поставок: ці три фактори роблять наступну зиму складним завданням”.

За його словами, багато урядів поки що задоволені м’якою течією кризи. “Але я боюся, що вони надто щасливі”, – наголосив Біроль.

За словами Біроля, Європа має продовжувати скорочувати споживання газу, знаходячи нових постачальників газу та займаючись видобуванням критично важливих корисних копалин, на додаток до розширення використання відновлюваних джерел енергії.

Previous post В Україні вперше зафіксували випадок захворювання на штам COVID-19 «Кракен» – МОЗ
Next post Мобілізація в Росії: осінній указ Путіна не скасовано, росіян закликають воювати за царя и отечество