Попри навалу росіян на Харківщині, українці відбирають у них техніку і вже нею звільняють села на Луганщині

Йти вперед українців мотивує й впевненість в тому, що, на відміну від росіян, їх не кинуть на полі бою.

Російська армія – найближчим часом спробує просунутися в напрямку Харківської області, про це заявив представник ГУР Вадим Скібіцький. «Приблизно в лютому-березні будуть бої за ці області, росіяни намагатимуться взяти під свій контроль Куп’янськ, Сватове, Кремінну в напрямку Харківської області», – заявив Скібіцький. Кожного дня, практично безперервно, тривають важкі бої в районі траси Куп’янськ-Сватове-Кремінна, але місцями українцям вдається просунутись на декілька кілометрів, йдеться в ТСН.

Сватівська траса – найважливіша логістична артерія російського угруповання на межі Харківської та Луганської областей. Якщо окупанти втратять її, вони, ймовірно, не зможуть втримати ані Сватове, ані Кремінну. Тут працюють бійці 92-ої бригади, на здобутому в бою бронеавтомобілі «Тигр». Бійці розповідають, що росіяни шаленіють, коли бачать з «безпілотника» свою трофейну техніку. Тому цей «Тигр» може стати пріоритетною мішенню для окупантів.

Новоселівське за двадцять кілометрів від Сватового – зараз це ключова точка на трасі. Його криють ледь не всім, що є в арсеналі окупантів.  Напередодні російські військові злочинці обстріляли село з важких вогнеметних систем «Солнцепьок». Термобаричні боєприпаси за секунду зрівняли із землею ціли квартали села, але навіть ця зброя не допомогла ворогу відбити втрачені позиції. Українці, тим часом, захопили ще один плацдарм біля Сватівської траси. “Ми вже на Луганщині починаємо відбивати у них села. Село не можна назвати, не знаю як відповісти. Забрали добрий плацдарм, щоб просуватися далі”, – кажуть бійці.

Бої тут тривають з осені, російська армія застосувала десятки танків, щоб утримати Новоселівське і чимало з них поповнило арсенал 92-ої бригади. Танки довелось відганяти, проявляющие дива героїзму. “То справді був вирішальний момент. Вони мали два БМП, БТР, 80-ки, у них було 60 людей, а у нас – 12. А потім до нас на підтримку прийшов танк. Це нам допомогло просунутися вперед”, – розповідають бійці.

Спалена російська «вісімдесятка» неабияк деморалізувала противника, і це пізніше відкрило нашим шлях до Новоселівського. Село зараз під нами, а бої точаться вже далі. “Йдуть бої, пацани стоять, ми ще просуваємося і ще примудояємось їм насипати”, – кажуть бійці.

Йти вперед українців мотивує й впевненість в тому, що, на відміну від росіян, їх не кинуть на полі бою. Статистика на цій ділянці фронту свідчить, – до 50 відсотків бійців в стані клінічної смерті медики повертають до життя.

Війна дала українським медикам унікальний досвід, який не має жодна країна. До порятунку наших воїнів у зонах бойових дій долучились навіть академіки. В українських шпиталях, до яких везуть бійців з Луганщини, зараз працюють по найсучасніших стандартах військової медицини. “Я бачила тільки в фільмах, і от доводиться з цим працювати”, – розповідають про сучасне обладнання тутешні медики.

В цьому шпиталі майже всі поранені хочуть повертатися на фронт.

Розвідники прогнозують, бої в районі траси Куп’янськ-Сватове-Кремінна стануть ще більш важкими. На тому боці помітили велику кількість новітніх російських танків Т-90М «Прорив». Значить, ворог підтягує елітні наступальні частини, спробує відбити звільнені села. Кожен новий день додає тут руїн, а їхні мешканці, обходячи нерозірвані снаряди, звикають до щохвилинної смертельної небезпеки.

Ольга Козирєва, голова військової адміністрації Петропавлівки, під час окупації пройшла і допити, і ФСБшний «підвал». Вона одна з тих, хто намагається повернути до Петропавлівки нормальне життя, без триколорів та двоголових птахів, але, насправді, все залежить від Збройних Сил, які просто зараз роблять усе можливе й неможливе, щоби шанси рашистів на окупацію 2.0 дорівнювали нулю.

Читайте також:

“Кожен день дві-три хати горить”: в Бахмуті не припиняються щоденні спроби ворога зайняти місто

На зиму ракет у ворога достатньо: військовий експерт розповів, які регіони під загрозою

Військовий експерт розповів, як ракети ATACMS допоможуть Україні уникнути “великої бійні”

Previous post Швейцарія може погодитися надати Україні бронемашини та боєприпаси – Neue Zürcher Zeitung
Next post США готові оголосити про відправку Україні танків Abrams, але постачання можуть зайняти місяці чи роки – новини на УНН