Нідерланди можуть купити у Німеччини 18 танків Leopard, щоб подарувати їх Україні – прем’єр

Про це 24 січня в інтерв’ю кільком ЗМІ у Брюсселі заявив прем’єр-міністр країни Марк Рютте, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Рютте зазначив, що якщо купівля танків для України має сенс у великому пакеті з іншими державами, такими як Фінляндія та Португалія, то Нідерланди “готові розглянути це питання”.

При цьому він повідомив, що рішення поки що не ухвалене.

Орендовані Leopard 2 стоять на озброєнні 414 танкового батальйону, що базується в Нижній Саксонії (ФРН), зазначила Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Про те, що Нідерланди готові допомогти сплатити за сучасні танки Leopard 2, які інші країни відправляють в Україну, заявила 19 січня в Давосі (Швейцарія) міністр оборони країни Кайса Оллонгрен.

Вона наголосила, що Нідерланди очікують на позицію Німеччини з цього приводу.

контекст:

Україна просить у партнерів сучасні танки для протистояння російській агресії та деокупації української території.

За інформацією українського МЗС на 13 січня, танки Leopard Україні готові передати п’ять країн. Однак для цього потрібна згода Німеччини. Поки що Берлін про таке рішення не оголошував. За даними Bloomberg, Німеччина надасть дозвіл Польщі на передачу Україні танків Leopard 25 січня.

Окрім Німеччини, танки Leopard мають у своїх арсеналах ще 12 європейських країн, зазначило Bloomberg. Польща працює над тим, щоб переконати союзників ЄС надати Києву до 100 танків, щоб “змінити ситуацію на полі бою в Україні”, сказав прем’єр Матеуш Моравецький 18 січня. За його словами, Польща вирішила надати Україні 14 танків Leopard 2 та очікує, що це зроблять і інші країни ЄС, включаючи Данію, Фінляндію та Німеччину.

Глава міноборони Німеччини Борис Пісторіус заявив 20 січня за підсумками восьмого “Рамштайну”, що про надання Україні німецьких танків Leopard союзники поки що не домовилися. Він повідомив, що доручив перевірити запаси танків Leopard 2 у німецькій промисловості та на складах бундесверу.

22 січня міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок заявила, що Німеччина не перешкоджатиме, якщо Польща захоче поставити Україні танки Leopard 2. Моравецький наголосив, що його країна відправить в Україну танки Leopard, навіть якщо Німеччина не дасть на це дозволу.

24 січня стало відомо, що Німеччина отримала від Польщі запит на передачу Leopard 2 Україні.

За даними міноборони ФРН, у розпорядженні німецької армії є 320 танків Leopard 2, але скільки “готові до бою” – невідомо.

Previous post за які “гріхи” посипались заяви на звільнення у верхівках — Ексклюзив ТСН — tsn.ua
Next post Екс-держсекретар Майк Помпео заявив, що США запобігли ядерній війні між Індією та Пакистаном – новини на УНН