“Ми не відмовляємось від можливостей”. Держдеп прокоментував інформацію про передачу Україні танків Abrams

За його словами, Вашингтон має намір діяти відповідно до інших партнерів проукраїнської коаліції, не випереджаючи їх.

“Ми не збираємося бути попереду будь-яких потенційних оголошень інших союзників, інших партнерів, і не анонсуватимемо щось ще, що нам, можливо, доведеться сказати”, – сказав Прайс.

При цьому він зазначив, що це не означає відсутності “прогресу з якогось конкретного питання”.

“Ми не відмовляємося від можливостей”, – додав речник Держдепу.

Про те, що адміністрація президента США Джо Байдена завершує підготовку планів щодо відправлення танків Abrams до України, заявили у вівторок три американські чиновники, знайомі з перебігом переговорів, зазначає CNN. За словами офіційних осіб, оголошення може бути зроблене вже цього тижня.

Канал Sky News Arabia З посиланням на Пентагон повідомив 24 січня, що Байден готовий відправити Україні 10 танків Abrams для того, щоб змусити Німеччину розпочати постачання танків Leopard 2. Також він відзначивщо Україні потрібно не менше 500 танків, щоб протистояти очікуваному російському наступу

контекст:

США виділили Україні понад $24,9 млрд допомоги з безпеки з моменту приходу до влади адміністрації президента Джо Байдена станом на 6 січня 2023 року. З 2014 року США надали Україні допомогу в галузі безпеки на суму понад $27 млрд, у тому числі з 24 лютого 2022 року – на суму понад $24,2 млрд.

При цьому танки Abrams досі не постачалися в Україну, незважаючи на запити. Зокрема, заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль заявив на брифінгу 18 січня, що США ще не готові надати Україні танки Abrams, тому що “це дуже складна техніка”, дорога і на ній важко тренуватися.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 9 січня сказав, що Німеччина дасть Україні важкі танки, якщо це зроблять “друзі та союзники”.

18 січня в інтерв’ю Південнонімецька газета Шольц сказав, що, ймовірно, готовий поставити в Україну танки Leopard 2, але за умови, що США також нададуть бойові танки Abrams. Газета писала, що про це Шольц сказав у телефонній розмові із президентом США Джо Байденом. Зазначається, що Байден, найімовірніше, не взяв на себе такі зобов’язання під час цієї розмови.

Previous post Журналісти встановили імена понад 90 військових РФ, які загинули в новорічну ніч у Макіївці – ВВС
Next post Абсолютно необхідно діяти просто зараз – генсек НАТО закликав дати Україні “все” – новини України, Світ