Швейцарія планує дозволити реекспорт зброї в Україну – парламент

Рішення підтримали 14 членів комісії, 11 висловилися проти. Комісія вимагає внести зміни до ст.18 закону про військові матеріали (KMG), щоб уряд міг оголосити про відміну декларації про заборону реекспорту зі Швейцарії третіми країнами.

“Декларації про нереекспорт повинні мати можливість скасовуватися у випадках, коли порушується заборона на застосування сили згідно з міжнародним правом, зокрема у випадку російсько-української війни”, – йдеться у повідомленні.

Чинне законодавство забороняє реекспорт швейцарської зброї до воюючих країн. Проте депутати вважають, що рішення комісії не порушить нейтральний статус країни, тому що остаточну передачу Україні будуть виробляти треті країни.

Крім того, парламентарі послалися на рішення Ради безпеки та Генасамблеї ООН, які санкціонували реекспорт у відповідь на незаконне застосування сили, подібне до агресії РФ в Україні.

У разі ухвалення змін до закону він набуде чинності 1 травня і діятиме до кінця 2025 року.

контекст:

Швейцарія, яка зазвичай дотримувалася нейтральної позиції, приєдналася до введених проти РФ санкцій (зокрема, проти президента Володимира Путіна). Нейтралітет не заважає “називати речі своїми іменами”заявив 28 лютого 2022 року президент Швейцарії Іньяціо Кассіс.

12 жовтня Швейцарія додала до списку санкцій понад 30 фізичних та юридичних осіб із Росії. Тепер її список відповідає списку Європейського Союзу.

Також Швейцарія заблокувала російські активи майже на $8 млрд. і вирішила виділити Україні близько $100 млн. на ремонт енергетичної інфраструктури.

10 січня міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що Швейцарія блокує постачання військової допомоги Україні. За її словами, для постачання певних військових товарів Іспанії потрібне схвалення Швейцарії як країни-виробника, проте Берн ветує реекспорт. “Ми розуміємо, поважаємо та приймаємо нейтралітет, але для певної техніки нам потрібен дозвіл від Швейцарії, який вона нам поки що не дає”, – сказала Роблес.

Previous post Одеса. СБУ взяла агента Росії, який наводив ракети на ППО ЗСУ та енергетику міста – фото – новини України, Політика
Next post Житель Одещини збирав дані про сили ППО та енергооб’єкти для російських ракетних ударів – СБУ