основні симптоми та хто може захворіти — Ексклюзив ТСН — tsn.ua

Агресивним вірусом перехворіють всі, хто є не щеплений.

Новий вірус “Кракен” циркулює у світі вже другий місяць. Його виявили у 29 країнах світу. На цьому тижні перший випадок хвороби зареєстровано в Україні.

Сайт ТСН.ua запитав в Олега Рубана, начальника головного управління Держпродспоживслужби Києва: чого слід очікувати киянам та які основні симптоми нового вірусу.

“Вірус дійсно новий та дуже агресивний. Він викликає нову хвилю захворювання серед всіх верств населення. В Китаї його прозвали “хуліганом”. Оскільки він має дуже раптовий початок хвороби і високу температуру. Симптоми вірусу “Крекен” пов’язані з болем у горлі та ларингітом. Тобто симптоми, які раніше не були притаманні коронавірусу”, – розповідає сайту ТСН.ua Олег Рубан, начальник Держпродспоживслужби Києва.

Водночас фахівець додає, що новий збудник великої загрози для людині не становить.

“Ті люди, у яких немає перехресного імунітету з вірусом “Омікрон” та іншими збудниками коронавірусу, а також не щеплені громадяни, обов’язково перехворіють “Кракеном”. Я би радив дотримуватись правил безпеки, які притаманні при ГРВІ: якщо захворів – залишаєшся вдома, звертаєшся до лікаря та проводиш необхідне лікування”, – радить Олег Рубан.

Він додає, що зараз коронавірус вже перейшов в сезонне захворювання. Так, пандемія є, але це вже не та пандемія, яка була два роки тому.

“Коронавірус – циркулює в людській популяції і викликає нові захворювання, такі як “Кракен”. Якщо зареєстровано хоча б один збудник, то очікувано, що вже через місяць він розійдеться по всьому світу. На цьому тижні “Кракен” офіційно зареєстрований в Сумській області. Він і далі буде прогнозовано поширюватись Україною. Тому захиститись від нього неможливо. Основні заходи – під час появи перших симптомів звертатися до лікаря, а далі залишатися вдома і лікуватись”, – додає Олег Рубан.

Нагадаємо, у вівторок, 24 січня, в Україні зафіксували перший випадок зараження новим підвидом штаму Omicron XBB.1.5, неофіційна назва “Кракен”. Інфікувалася людина із Сумської області. Раніше ми розповідали, які його симптоми, особливості та наскільки він небезпечний.

Читайте також:

Previous post З Росії збирається піти найбільший постачальник POS-терміналів Ingenico – новини України, Банки
Next post У районі Ізюма ексгумували цивільних, які загинули через російський обстріл автобуса – ОГП