Поштові бомби в українських представництвах: в Іспанії затримано підозрюваного

Чоловік працював у міській раді та живе один. Правоохоронці мають намір провести у нього обшук. Поки що у них немає даних про його приналежність до політичних груп чи течій, пише видання.

Газета нагадує, що перший лист із вибухівкою був відправлений в офіс уряду в Мадриді поштою, 24 листопада його виявили і нейтралізували служби безпеки La Moncloa. Інцидент не афішувався, поки не стало відомо про схожі листи на адресу міністерства оборони та українського посольства в Мадриді.

Вибухівка у листах виявилася порохом для петард та феєрверків, спресованим за допомогою невеликого пристрою, щоб викликати детонацію. У деяких пакетах було виявлено невеликі металеві деталі. Окрім органів влади, небезпечного листа отримала виробник зброї Instalaza (Сарагоса) та військову базу з Торрехон-де-Ардос.

Останній пакет, відправлений до супутникового центру Європейського Союзу на авіабазі Торрехон, був єдиним, що не здетонував і підказав поліції: їй вдалося виділити ДНК та проаналізувати почерк на конвертах. Експерти дійшли висновку, що їх підписувала людина старшого покоління.

Камерами спостереження листи відстежили до міста Бургос. Вийти на підозрюваного поліції допомогли незвичайні конверти ручної роботи. Проаналізувавши всіх покупців інтернет-магазину, який їх продавав, слідчі знайшли там покупця із Бургосу. Він же виявився покупцем марок, виявлених на листах із бомбами. Ці докази стали підставою для затримання чоловіка.



контекст:

30 листопада 2022 року в посольстві України в Іспанії вибухнув конверт. Лист був надісланий на ім’я українського посла Сергія Погорельцева. Посилка викликала підозру у секретаря посла, оскільки на ній не було зворотної адреси. Внаслідок вибуху отримав незначні поранення комендант посольства. Інші співробітники консульства не постраждали. Після інциденту міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наказав посилити заходи безпеки у всіх представництвах країни за кордоном.

В Іспанії 1 грудня знайшли ще п’ять листів із вибухівкою. Їх відправили прем’єру країни, до міноборони, авіабази та компанії, що виготовляє зброю для України, а також до посольства США в Мадриді.

1 грудня Кулеба розповів, що українські дипмісії за кордоном отримали листи з “дуже конкретними загрозами”. Він не навів деталей, але 2 грудня в МЗС України повідомили, що до посольств та консульств України надійшли закривавлені пакети з очима тварин.

Останній такий випадок стався вранці 12 грудня у Греції. Там українське посольство також отримало закривавлений пакет. Це вже 33-й випадок погроз на адресу українських дипломатів у 17 країнах.

Глава МЗС назвав це спробою залякати українських дипломатів, на які здорові люди не здатні. Кулеба підкреслив, що поки триває слідство, він не стверджуватиме, що “трилер” із розсилкою закривавлених пакетів українським посольствам – це дії безпосередньо спецслужб РФ. Але те, що це так чи інакше пов’язане з Росією, – безперечно, вважає глава українського зовнішньополітичного відомства.

22 січня Нью-Йорк Таймс написала, що американські та європейські офіційні особи пов’язують із розсилкою листів російську військову розвіднику, яка доручила одному з ультраправих угруповань провести кампанію з розсилки листів-бомб в Іспанії. За даними видання, слідчі зосередилися на “Російському імперському русі” – радикальному угрупуванні, яке має членів та прихильників по всій Європі та центри військової підготовки у Санкт-Петербурзі.

Previous post Європа передасть Україні 80 танків на два батальйони. США озброїть один батальйон – Spiegel – Політика
Next post Прокуратура передала на потреби армії 52 мільйони гривень чайної компанії з російським власником