Іспанія може приєднатися до постачання танків Leopard в Україну.

За даними El Pais іспанські міністерство оборони та міністерство закордонних справ країни, а також офіс прем’єра Іспанії обмірковують свій внесок у програму постачання танків.

Джерела видання elDiario кажуть, що Іспанія у питанні постачання танків робитиме те саме, що й Європа.

Вранці 25 січня глава адміністрації прем’єр-міністра Фелікс Боланьос повторив, що зобов’язання країни полягає у тому, щоб “бути там, де Німеччина, де Франція чи там, де Сполучені Штати, які допомагають Україні”. При цьому офіційного рішення про відправлення основних бойових танків в Україну він не підтвердив.

“Що Іспанія збирається робити, так це ухвалювати рішення пліч-о-пліч зі своїми партнерами по НАТО і ЄС, рішення, які ми приймаємо щодо України, завжди знаходяться в цьому контексті”, – зазначив він.

Як зазначає La Voz de Galicia, іспанська армія має 108 бойових танків Leopard 2A4. Ці танки були орендовані в Німеччині в 1995 році, прибули через три роки і, нарешті, були куплені в 2005 році приблизно за €15 млн. З цього числа 53 не експлуатувалися протягом десятиліття після того, як їх розмістили в логістичному центрі Casetas (Сарагоса) ) складі тривалого зберігання.

контекст:

Україна просить у партнерів сучасні танки для протистояння російській агресії та деокупації української території. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що для виходу на кордони 23 лютого 2022 року, тобто до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ЗСУ потрібно отримати від союзників 300 танків, 600–700 БМП та 500 гаубиць.

Великобританія офіційно заявляла, що має намір постачати Україні 14 британських танків Challenger 2.

Очікувалося, що за підсумками восьмого засідання контактної групи з надання Україні оборонної допомоги у форматі “Рамштайн”, яке відбулося 20 січня, буде оголошено про надання Україні німецьких танків Leopard, але голова міноборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що союзники не досягли домовленості.

За інформацією українського МЗС на 13 січня, танки Leopard Україні готові були передати п’ять країн. Однак для цього потрібна згода Німеччини. 25 січня Німеччина оголосила, що передасть Україні танки Leopard 2 та дозволить іншим країнам їхній реекспорт.

Крім Німеччини, як сказано на сайті бундесверу, танки Leopard 2 мають у своїх арсеналах ще щонайменше 14 країн. Серед них – Польща, яка хоче передати Україні 14 танків Leopard 2. Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна працює над тим, щоб переконати союзників ЄС надати Києву до 100 танків, щоб “змінити ситуацію на полі бою в Україні” .

Previous post Чи викличе надання танків Україні ескалацію на фронті – розповів військовий експерт Жданов – новини на УНН
Next post Російський “Альфа-банк” продовжує працювати в Україні завдяки лобізму топ-чиновника НБУ – Кушнірук