Подоляк опублікував сценарій розпаду Росії після поразки в Україні

Найближчим часом Росія може вдатися до певних наступальних дій, через які втратить багато особового складу, сил та коштів. У рамках контрнаступу Росія зазнає двох-чотирьох значних поразок, і саме після цього процеси розпаду та остаточної деморалізації в російській армії стануть незворотними, прогнозує Подоляк.

“Росіяни продовжать тікати. У той же час вони отримають ще більше мертвих, а на вулиці російських міст масово виходитимуть поранені та ампутанти і жорстко протестуватимуть. По території Росії поширюватиметься протест не політичного, а соціального характеру – через втрачені на війні близькі “, – пише він.

В оточенні президента Росії Володимира Путіна, на думку радника глави ВП, розгоряться суттєві внутрішні міжусобиці та розпочнеться “класичний російський пошук винних”. Силові вертикалі ослабнуть і почнуть швидко занепадати, пише він. Подоляк прогнозує, що ядерна зброя залишиться під певним контролем, у тому числі залишків вищого військового командування, тому мало ризику, що вона з’явиться на чорному ринку.

На думку Подоляка, українська армія зупиниться на міжнародно визнаних кордонах України 1991 року, а в Росії розпочнеться неконтрольована політична трансформація. Ряд етнічних суб’єктів федерації отримає шанс стати самостійними та реалізує його, прогнозує він.

Тимчасовий уряд Росії розпочне реальні переговори щодо відповідальності за злочини в Україні та щодо зон демілітаризації на кордоні, а також щодо компенсацій за вбивства та руйнування в Україні, вважає Подоляк.

“Дата реалізації цього сценарію залежить від наявного в Україні інструментарію – від того, коли Україна отримає точну кількість чітко визначеного озброєння. Україна надала нашому партнерському Альянсу конкретні цифри та найменування. Зараз ми на етапі, коли війна є обґрунтованою математичною моделлю. Формула проста: хочете якнайшвидшого завершення війни – своєчасно дайте Україні більше зброї, яку ми просимо”, – резюмував Подоляк.



контекст:

24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну. Спочатку, за даними СБУ, він сподівався захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився. У квітні росіяни були вигнані із північних областей, зараз бої йдуть на сході та півдні країни.

Політики та аналітики з різних країн неодноразово висловлювали припущення, що Росія рано чи пізно розпадеться. Секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данилов ще у 2020 році назвав Росію “штучною освітою”, яка була створена “під кулеметами”, і припустив, що вона розвалиться ще за її життя.

Колишній командувач військ США в Європі, генерал у відставці Бен Ходжес прогнозує розпад Росії, каталізатором якого стане розв’язана нею війна в Україні. Генерал у колонці для британського видання The Telegraph, опублікованій у вересні 2022 року, закликав світ починати готуватись до цього процесу заздалегідь, щоб зменшити його геополітичні наслідки.

На думку колишнього російського віце-прем’єр-міністра, близького соратника екс-президента РФ Бориса Єльцина Михайла Полтораніна, у разі розпаду “першою змиється Тува разом із [министром обороны РФ Сергеем] Шойгу”, після цього від Росії можуть відокремитися Чечня, Дагестан та Далекий Схід.

У грудні 2022 року в кабінеті начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова журналісти побачили карту Росії, на якій ряд частин її нинішньої території входять до складу інших держав.

Росію найближчими роками чекає розпад чи перетворення на неспроможну державу. Такий прогноз дала майже половина експертів із зовнішньої політики, опитаних аналітичним центром при НАТО Atlantic Council.

Previous post В Індії повідомили подробиці смерті російського ковбасного короля Павла Антова
Next post ЄСПЛ визнав, що Росія окупувала частину Донбасу з 11 травня 2014 року – новини України, Політика