ЄСПЛ визнав, що росія окупувала Донбас у 2014 році – новини на УНН

КИЇВ. 25 січня. УНН. Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у рамках справи “Україна та Нідерланди проти росії” щодо збиття літака Malaysia Airlines рейсу MH17 біля Донецька визнав, що станом на 11 травня 2014 року ці території були окуповані Росії. УНН.

Цитата

Суд встановив, що території на сході України, які знаходилися в руках сепаратистів, з 11 травня 2014 року і щонайменше до 26 січня 2022 року знаходилися під юрисдикцією російської федерації. У ньому йдеться про присутність на сході України російських військових з квітня 2014 року. та широкомасштабному розгортанні російських військ не пізніше серпня 2014 року”, – йдеться у рішенні суду.

Подробиці

Зазначається, що на початку березня 2014 року у східних регіонах України розпочалися “проросійські протести”, внаслідок яких “сформувалися озброєні групи”, які “захопили громадські будівлі”. 11 травня 2014 року проросійські сепаратисти провели “референдуми” на підконтрольній їм території та згодом проголосили “незалежність” так званих “днр” та “лнр”, йдеться у матеріалах справи.

Суд встановив, що держава-відповідач (росія, – ред.) мала значний вплив на військову стратегію сепаратистів; надавала зброю та інше військове обладнання сепаратистам у значних масштабах з перших днів “днр”, “лнр” і протягом наступних місяців і років ; здійснювало артилерійські атаки на прохання сепаратистів; надало політичну та економічну підтримку сепаратистам”, – повідомляє ЄСПЛ.

Також суд ухвалив, що була достатня кількість доказів, щоб задовольнити докази порушення низки статей Конвенції, та оголосив більшість скарг Уряду України прийнятними.

Доповнення

17 листопада 2022 року суд Гааги виніс ухвалу у кримінальній справі MH17. Суд вважає законно та переконливо доведеним, що рейс МН17 був збитий 17 липня 2014 року ракетою БУК із окупованою сепаратистами території на сході України, а Гіркін, Дубинський та Харченко несуть за це кримінальну відповідальність. Суд засудив їх до найвищої міри покарання – довічного ув’язнення. Цього також вимагала прокуратура.

1 грудня 2022 стало відомо, що прокурори, які брали участь у розгляді кримінальної справи по MH17, не мають наміру вимагати екстрадиції засуджених, оскільки Росії не видає своїх громадян.

Previous post У ЗСУ пояснили, чому лише зараз повідомили про відхід українських військ з Соледара
Next post авіаексперт про їхні переваги та проблеми експлуатації в Україні — Ексклюзив ТСН — tsn.ua