США запросили в Ізраїлю ракети Hawk для відправки в Україну – Axios – новини на УНН

КИЇВ. 25 січня. УНН. Адміністрація Байдена запросила в Ізраїлю зенітні ракети Hawk, які він має на зберіганні, щоб передати їх Україні, повідомили Axios три ізраїльські та американські чиновники. УНН.

Що передувало

Досі Ізраїль відхиляв більшість запитів США та України щодо надання Києву передової та оборонної зброї через побоювання, що такий крок може створити напруженість у відносинах з росією та завдати шкоди інтересам безпеки Ізраїлю в Сирії.

Україна неодноразово просила західні країни надати таку зброю, щоб захистити себе від російських ударів.

Росія має величезний вплив у Сирії, але дозволяє Ізраїлю вільно діяти там проти діяльності Ірану.

Ізраїль придбав систему Hawk у США у 1960-х роках для захисту від єгипетських та сирійських авіаударів.

На той час розроблена Raytheon зенітна система була передовою технологією. Але в останні роки Ізраїль звернувся до інших систем, включаючи американську батарею «Патріот» та власні оборонні системи «Залізний купол» та «Стріла».

Десять років тому ізраїльські військові зняли систему Hawk із озброєння.

Подробиці

Високопоставлений ізраїльський чиновник повідомив, що близько 10 батарей Hawk та сотні перехоплювачів залишаються на зберіганні в Ізраїлі.

Ізраїльські та американські офіційні особи заявили, що два тижні тому Пентагон зв’язався з міністерством оборони Ізраїлю та запросив системи Hawk, які перебувають на зберіганні, для передачі їх Україні.

Офіційний представник США повідомив, що аналогічні запити були направлені до кількох інших країн, в яких система перебуває в експлуатації або зберігається.

Високопоставлений ізраїльський чиновник сказав, що Дрор Шалом, голова відділу політики в Міністерстві оборони Ізраїлю, повідомив своїх американських колег, що політика Ізраїлю не постачає Україні системи озброєнь.

За словами ізраїльського чиновника, Шалом зазначив своєму колегі з Пентагону, що ізраїльські системи Hawk “застаріли” і не можуть функціонувати через те, що вони тривалий час перебували на зберіганні без технічного обслуговування.

Але ізраїльські офіційні особи кажуть, що відповідь Шалома на запит Пентагону була неточною. Вони наголосили, що хоча пускові установки можуть бути повністю несправними, сотні перехоплювачів Hawk, які Ізраїль зберігає, можуть бути відремонтовані та використані.

Міністерство оборони Ізраїлю підтвердило Axios у заяві, що “позиція ізраїльського істеблішменту безпеки [оказания военной помощи Украине] не змінилась. Кожен запит розглядається в індивідуальному порядку.

Previous post Єфросиніна під час інтерв’ю з Квітковою висловилася про зйомки Добриніна в одному проекті з Тіматі
Next post Сім головних новин України та світу на 19:00 25 січня – новини України, Політика