Саакашвілі припустив, що його повернення до Грузії у жовтні 2021 року могла організувати РФ

Він вважає, що президент Росії Володимир Путін та його соратники розпорядилися заарештувати його та влаштувати суд у Грузії.

“Крім Росії, жодна інша країна у світі не визнала звинувачення чи вироки проти мене. Я хотів повернутися до Грузії, але час був поганий – незадовго до початку війни Росії проти України. Не виключено, що люди, які планували моє повернення до Грузії до у жовтні 2021 року були впровадженими російськими агентами, чесно кажучи, країна, в якій я народився, давно вже стала таємним союзником Путіна.“, – сказав Саакашвілі.

Політик зазначив, що події в Україні та поведінка президента України Володимира Зеленського повторюють сценарій грузинської війни.

“Він відмовився залишити країну на початку агресивної війни РФ, як і я, коли російські військові вторглися до Грузії в 2008 році… Нас у Грузії тоді покарали за наші успішні реформи, так само, як зараз Зеленський платить ціну за свою антиолігархічну політику . За політику, бути частиною якої для мене було честю”, – сказав він в інтерв’ю.

Саакашвілі додав, що йому “неймовірно пощастило працювати із Зеленським.

“Я бачу його лідером вільного світу. Навпаки, дуже шкода бачити, як Грузія перетворюється на таємного союзника Кремля у цій війні”, – каже він.

контекст:

У 2004-2013 роках Саакашвілі був президентом Грузії. Незабаром після звільнення з посади президента він залишив країну і був заочно засуджений до ув’язнення.

У 2015–2016 роках Саакашвілі очолював Одеську облдержадміністрацію. Він отримав українське громадянство у травні 2015 року, а у липні 2017-го втратив його. У травні 2019 року президент України Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство.

1 жовтня 2021 року Саакашвілі повідомив, що повернувся до Грузії. Того ж дня політика затримали та заарештували. Прокуратура Грузії порушила проти нього ще одну кримінальну справу за фактом незаконного перетину кордону.

За час перебування під вартою Саакашвілі кілька разів оголошував голодування. У травні 2022 року політика перевели на обстеження до цивільної клініки “Вівамеді” у Тбілісі, де він перебуває досі. Адвокат Шалва Хачапурідзе повідомив, що політик діагностував деменцію і туберкульоз, є підозри ще на десятки захворювань.

1 грудня було оприлюднено результати судово-медичної експертизи стану здоров’я Саакашвілі – вони свідчать, що політику необхідне лікування у багатопрофільній клініці в ЄС чи США. У зразках волосся Саакашвілі знайшли сліди вісмуту, барію та ртуті.

15 грудня МЗС України закликало владу Грузії відстрочити покарання Саакашвілі для його лікування за кордоном. У відомстві заявили, що “глибоко стурбовані” суттєвим погіршенням стану здоров’я політика. Того ж дня український омбудсмен Дмитро Лубинець закликав владу Грузії допустити його до Саакашвілі.

19 грудня Зеленський звернувся до влади Грузії та грузинського народу з проханням виявити милосердя та врятувати життя Саакашвілі.

У грудні польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський наголосив, що Європарламент ніколи не проголосує за членство Грузії в ЄС, якщо Саакашвілі буде ув’язнений і помре у в’язниці.

Previous post Іспанський суд посадив під варту пенсіонера, який розсилав листи з вибухівкою: що відомо
Next post Кадрові перестановки у владі: в Офісі генпрокурора призначено нових заступників генпрокурора Костіна