Макрон про переговори з Росією: продовжуватиму

За його словами, він не має наміру переривати контакти з Москвою, не дивлячись на критику на його адресу.

“Деякі люди і в колишні часи могли дорікнути мені в тому, що я розмовляю з Росією, і я продовжуватиму говорити з Росією”, – сказав він на прийомі в Єлисейському палаці в Парижі.

Він зазначив, що всі країни повинні дотримуватися позиції поваги до суверенітету і територіальної цілісності не дивлячись на альянси або інтереси, що утворилися.

Французький лідер також закликав Китай виступити проти “імперіалістичної війни” в Україні.

“Але хто зможе захистити можливість вільного та стабільного міжнародного порядку, якщо ми закриємо очі на імперіалістичну війну?”, – сказав він, говорячи про політику Пекіна.

контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Макрон неодноразово телефонував із президентом Росії Володимиром Путіним.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю Rai 1, опублікованому 13 травня, розповів, що президент Франції “хотів відшукати ті чи інші результати” у посередництві між країнами, але не зміг цього зробити не з вини України – “він не знайшов їх з боку РФ” . “А мені пропонувати деякі речі, пов’язані зі поступками щодо нашого суверенітету, заради того, щоб зберегти обличчя президенту Путіну… Мені здається, це не дуже коректно з боку тих чи інших лідерів, – зазначив президент України. – Ми не готові зберегти що-небудь. будь-кому і втрачати через це наші території… Це втрачений час”.

Водночас у команді Макрона, коментуючи заяви Зеленського, запевнили, що президент Франції не пропонував Україні вдатися до територіальних поступок.

1 грудня Макрон у ході спільної прес-конференції з президентом США Джо Байденом заявив, що не закликатиме владу України до компромісу з РФ на невигідних для української сторони умовах.

19 грудня Макарон заявив, що, як і раніше, наполягає на мирних переговорах, і якщо вони відбудуться, Росія, як і Україна, має отримати гарантії безпеки.

Previous post до звільнених прифронтових сіл повертається життя — Ексклюзив ТСН — tsn.ua
Next post Коли ЗСУ зайдуть у Крим? Час мирного повернення вже минув?