НАТО може продовжити мандат Столтенберга через війну в Україні – Politico

За даними видання, у колах НАТО найбільше говорять про те, що термін повноважень Столтенберга буде продовжено через війну, яку Росія розв’язала в Україні. Politico зазначає, що наступному генсеку доведеться утримувати рівновагу, продовжуючи постачання військової допомоги Україні та посилюючи оборону Альянсу, формально залишаючись поза конфліктом, і мало хто поки що виглядає здатним пройти таку перевірку.

Видання пише з посиланням на неназваного високопоставленого європейського дипломата, що найбільше чуток про продовження терміну Столтенберга. За словами дипломата, він вважається надійним кандидатом, який зможе зберігати спокій та витримати серйозні кризи. Джерело наголосило, що і сам Столтенберг хотів би залишитися.

Серед інших ймовірних претендентів називають прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас та міністр оборони Великобританії Бен Уоллес.

Третя група імен, які згадуються рідше, за словами дипломата, входять прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, президент Словаччини Зузана Чапутова та голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн із Німеччини. Є думка, що треба призначити на пост генсека НАТО жінку.

контекст:

Йєнс Столтенберг – колишній прем’єр-міністр та екс-міністр фінансів Норвегії. Посаду генсека НАТО він обіймає з жовтня 2014 року. Він – другий за тривалістю перебування на посаді генсеку Альянсу.

Повноваження Столтенберга на посаді генсека НАТО мали закінчитися у вересні 2022 року. Після цього він мав очолити центробанк Норвегії.

Однак на саміті НАТО у Брюсселі у березні 2022 року Столтенберг, на якого, як повідомляє TV2, “чинився тиск” у зв’язку з небажанням змінювати керівника Альянсу в умовах нестабільності після російського нападу на Україну, погодився на продовження терміну перебування на посаді. Саміт НАТО продовжив термін повноважень Столтенберга до 30 вересня 2023 року.

Previous post Про скандальні закупівлі для ЗСУ: Данілов відповів, чи можна зробити їх прозорими в умовах війни
Next post Чи буде замороження війни в Україні