у яких містах вже можна отримати, а де доведеться зачекати — Ексклюзив ТСН — tsn.ua

Доступними для обміну є два типи ламп: із більшим та меншим цоколями.

Енергоефективні лампи, які держава обіцяла видавати українцям в обмін на старі лампи розжарювання, вже доступні. Пунктами видачі для них від сьогодні стала “Укрпошта”. Йдеться про 5 безкоштовних ЛЕД-світильників в одні руки. Загалом держава планує видати до 50 млн ламп, аби полегшити навантаження на енергосистему країни. В яких містах лампи можна отримати вже зараз, а де треба зачекати кілька тижнів, йдеться в ТСН.

В головному відділенні “Укрпошти” енергоефективні лампи стоять на полицях. Кажуть, що великих черг не очікують, процедура обміну досить швидка. “Із собою потрібно мати лампочки, свої документи: паспорт, ідентифікаційний код, обов’язково пам’ятати свій номер телефону. Цей процес займає декілька хвилин”, – кажуть на пошті.

Головне, перед тим, як надати пред’явити документи, – надати старі лампи розжарювання. Обмін можливий лише – 5 ламп на 5 ламп. Старі мають бути в робочому стані, йдеться в умовах обміну, хоча їх, найпевніше, і не перевірятимуть.

В середньому ЛЕДівські лампи увосьмеро економічніші від старих ламп розжарювання. Отже, коли спільний проект Євросоюзу та українського Уряду буде втілено – українці заощаджуватимуть до 10% електроенергії, яку нині населення витрачає в пікові години. “Коли ці мільйони ламп поміняють, Україна заощадить один гігават електроенергії – а це як один атомний реактор. Це половина потужності Хмельницької АЕС. Йдеться про величезну економію”, – каже голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

В рамках проєкту Євросоюз надає Україні 30 мільйонів енергоефективних ламп, ще 5 мільйонів окремо надає уряд Франції, і останні необхідні 15 мільйонів ламп нині шукають. П’ята частина з цього переліку вже перебуває у відділеннях “Укрпошти”. Способів отримання ЛЕД-ламп є два: прийти без попередження до відділення (і отримати лампи, якщо вони є в наявності) або зареєструватися в застосунку “Дія” (і таким чином вже мати перед візитом заброньований товар).

На сьогодні обмін старих ламп на нові доступний в обласних центрах, а також у містах Краматорськ, Кривий Ріг і Покровськ. За тиждень-два послуга запрацює в районних центрах, а до кінця лютого – і в усіх селах. Окремої черги у відділеннях не буде, варто займати загальну. І ще – доступними для обміну є два типи ламп: із більшим та меншим цоколем. Саме такі одним із перших обміняв собі очільник “Укрпошти” Ігор Смілянський. “Я квартиру винаймаю, і вчора ввечері знайшов лампу розжарювання, тож сьогодні якраз включу, покажу, щоб все було по-чесному”, – каже він.

Якщо раптом після обміну нова лампа матиме брак і не працюватиме, її без проблем обміняють на іншу за наявності оригінального паковання.

Читайте також:

Іран “отримав” дронами: хто стоїть за численними вибухами на військових заводах

Дніпряни неймовірно об’єднались після ракетного обстрілу: люди дивуються виявам єдності і співчуття

Розстрілювали навіть меблі, а до підвалів кидали гранати: росіяни безчинствували на Херсонщині

Previous post На Афоні для ПЦУ виділили келію Х сторіччя і там вже залунала перша українська молитва за перемогу
Next post У МОК назвали “наклепом” заяви України через можливу участь російських спортсменів на Олімпіаді 2024