Фантастичне видовище над Шотландією – спостерігачі побачили рідкісні “перламутрові” хмари – новини України,

Спостерігачі погоду побачили над Шотландією рідкісні “перламутрові” хмари. Як пише The Guardian, вони зазвичай утворюються в екстремально холодному повітрі у полярних регіонах.

Ці утворення відомі як перламутрові або полярні стратосферні хмари і є одними з найкрасивіших, які можна побачити на небі в сутінках. Хмари отримали свою назву завдяки райдужним пастельним кольорам. Вони утворюються завдяки заломленню світла навколо крихітних кристалів льоду всередині хмар.

Один із синоптиків BBC, якому вдалося побачити хмари наживо, назвав це “фантастичним видовищем”.

Підписуйтесь на LIGA.Tech у Telegram: головні новини світу технологій

Майже всі хмари утворюються у тропосфері на висоті від 6,5 до 12 км над поверхнею Землі. Але перламутрові хмари утворюються вище в стратосфері приблизно на висоті від 20 до 30 кілометрів. Оскільки стратосфера дуже суха, температура має бути надзвичайно низькою, нижче -78 °C, щоб волога перетворилася на кристали льоду.

Перламутрові хмари найбільш помітні в сутінках, незадовго до сходу і відразу після заходу сонця, коли сонце знаходиться максимум на шість градусів нижче горизонту. Оскільки ці хмари знаходяться дуже високо, їх все ще освітлює сонячне світло і вони виглядають як яскраві плями на темному небі.

Читайте також

Ольга Ліцкевич

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post США готові застосувати ядерну зброю, щоб захистити Південну Корею від КНДР – Остін
Next post Єврозона продемонструвала зростання, рецесії вдалося уникнути – новини України, Економіка