росія не виконує зобов’язань щодо інспекцій за договором про ядерну зброю – США – новини на УНН

КИЇВ. 31 січня. УНН. Сполучені Штати заявили, що росія не виконує своїх зобов’язань за новим договором СНО про дозвіл інспекційної діяльності на своїй території. Про це пише Reuters. УНН.

Подробиці

У заяві представника Держдепартаменту йдеться, що “відмова Росії сприяти інспекційній діяльності не дозволяє Сполученим Штатам здійснювати важливі права за договором та загрожує життєздатності американсько-російського контролю над ядерними озброєннями”.

Представник додав, що Росія має “ясний шлях” для повернення до дотримання, дозволивши інспекційну діяльність, і що Вашингтон, як і раніше, готовий працювати з Росією для повного виконання договору.

“Росія також не виконала зобов’язання за новим договором про СНО скликати засідання Двосторонньої консультативної комісії відповідно до встановлених договором термінів”, – додав представник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва не бачить перспективи для зустрічі зі США щодо СНО

Додамо

Переговори між Москвою та Вашингтоном про поновлення інспекцій у рамках нового договору СНО мали відбутися у листопаді в Єгипті, але росія відклала їх, і жодна зі сторін не призначила нової дати зустрічі.

Відповідно до нового договору СНО, що регулює два найбільші у світі ядерні арсенали, – Вашингтону та Москві дозволено проводити інспекції збройових об’єктів один одного, але через пандемію Covid-19 інспекції було припинено з 2020 року.

Договір накладає обмеження на кількість розгорнутих ядерних озброєнь міжконтинентальної дальності, які можуть мати як США, так і Росія. Востаннє він продовжувався на п’ять років на початку 2021 року, а це означає, що обом сторонам незабаром потрібно буде розпочати переговори щодо ще однієї угоди про контроль над озброєннями.

Previous post Мінфін США каже, що немає ознак зловживання американськими коштами в Україні – Reuters
Next post Чи буде новий наступ Росії на Київ