Словаччина проведе дострокові вибори у вересні. На карту поставлено проукраїнську позицію – новини на УНН

КИЇВ. 31 січня. УНН. Словацький парламент затвердив плани скоротити свій чотирирічний термін повноважень на п’ять місяців та провести дострокові вибори 30 вересня після того, як правоцентристський кабінет програв вотум недовіри, а партіям не вдалося сформувати нову адміністрацію більшості. Про це інформує УНН посилаючись на Reuters.

Подробиці

Уряд прем’єр-міністра Едуарда Хегера програв вотум недовіри у грудні після того, як колишня коаліційна партія приєдналася до опозиції, яка звинувачує кабінет у тому, що він не робить достатньо, щоб допомогти людям зі зростанням вартості життя.

На виборах зійдуться прозахідні ліберали та консервативна партія, включаючи партію Smer екс-прем’єр-міністра Роберта Фіцо, яка виступає проти відправки зброї Україні та зайняла скептичну позицію щодо західних санкцій проти росії, аналогічну до тієї, що займає прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Словаччина, член НАТО та ЄС, досі активно підтримувала Україну, постачаючи піхотні машини, артилерію та батарею ЗРК С-300.

Повалення кабінету міністрів було за правлінням Ігоря Матовича, який несподівано переміг на виборах 2020 року завдяки обіцянкам позбутися хабарництва після адміністрації, очолюваної партією Smer.

Матович став прем’єр-міністром, але невдовзі потрапив у серію конфліктів зі своїми партнерами щодо коаліції. Він був змушений піти у відставку на користь колеги по партії Хегера, який вважався спокійнішим лідером, після того, як у березні 2021 року таємно домовився про постачання незатверджених російських вакцин від коронавірусу.

Матович залишився на посаді міністра фінансів, але його конфлікти з головою лібертаріанської партії SaS Річардом Суліком призвели до виходу SaS з коаліції у вересні 2022 року, що коштувало кабінету більшості голосів.

Опитування громадської думки показали, що Smer і її відгалуження під назвою Hlas іншого колишнього прем’єр-міністра, Пітера Пеллегріні, лідирують над партіями в уряді, що минає.

Previous post У МЗС Литви заявили, що в країнах ЄС не потрібні посли Росії – від них немає особливої ​​користі – Політика
Next post Резніков анонсує повернення громадського контролю над закупівлями Міноборони