Повинен включати ядерні, ракетні та пропагандистські обмеження

Таку думку 31 січня під час онлайн-брифінгу, який транслювався у Facebook МЗС України, висловив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

За його словами, тема санкцій буде “однією з ключових на саміті Україна – ЄС”, який відбудеться 3 лютого у Києві.

“Ми працюємо зараз з усіма державами-членами, щоб 10-й санкційний пакет включав і ядерні санкції, і ракетні санкції, і пропагандистські санкції. Тобто, санкції проти всіх ключових для російської військової машини та економіки секторів, – наголосив Кулеба. – За станом на зараз…, на нашу думку, проект 10 пакета не є досить сильним. Але ще є час для його зміцнення, його посилення. Я думаю, що ми отримаємо необхідний нам результат”.



Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив 23 січня, що 10-й пакет європейських санкцій проти Росії стане “величезною помилкою”.

27 січня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан повідомив, що санкції проти ядерної галузі РФ вже “на столі” у Євросоюзі, проте Угорщина накладе на них вето.

“ЄС має знайти аргументи та важелі, щоб Угорщина приєдналася до сильного 10-го санкційного пакету”, – прокоментував Кулеба.

ЗМІ повідомляли 30 січня, що ЄС представить 10-й пакет санкцій проти Росії за два тижні.

контекст:

Останній на даний момент, дев’ятий, пакет санкцій проти Росії через її повномасштабне воєнне вторгнення в Україну Єврокомісія представила 7 грудня 2022 року, Рада ЄС остаточно затвердила його 16 грудня.

За даними ЗМІ, Євросоюз хоче ухвалити 10-й пакет санкцій до лютого 2023 року. Президент України Володимир Зеленський очікує, що новий пакет санкцій Європейського союзу буде ефективнішим, ніж попередні. У той же час 23 січня польська агенція PAP з посиланням на представника Польщі в ЄС Анджея Садоса повідомила, що в Єврокомісії загальмувала робота над 10-м пакетом санкцій проти Росії та ще одним проти Білорусі.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, з кінця лютого на РФ було накладено понад 10 тис. обмежень. Загалом з 2014 року, коли РФ окупувала Крим та частину території Донбасу, – понад 13 тис. Тепер Росія – найпідсанкціональніша країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.

Previous post Росія порушує договір про контроль над ядерними озброєннями
Next post Франція все ще розглядають питання постачання Україні танків Leclerc – новини на УНН