“Дайте нам крила нашої перемоги!” Стефанчук із трибуни Національних зборів Франції закликав дати Україні літаки

Відео виступу Стефанчука опублікував у YouTube телеканал “Рада”.

“Вже майже рік йде повномасштабна агресія Росії проти України. Ми як ніхто інший добре розуміємо, що єдиною метою агресії є злочинне бажання Росії захопити чужі території, позбавити Україну суверенітету, унеможливити наше європейське та євроатлантичне майбутнє. Росія застосовує проти нас весь наявний у неї арсенал, який шантажує світ погрозами використовувати зброю масової поразки”, – сказав Стефанчук.

Спікер ВРУ подякував Франції “за лідерську роль” у наданні Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Крім того, він заявив, що сподівається, що Франція надасть таку підтримку заявці України на прискорений вступ до НАТО.

Також Стефанчук подякував Франції за надану військову допомогу. Згадав про передачу Україні систем ППО, бронетранспортерів та танків. Він зазначив, що вчинки Парижа дали “поштовх для інших держав зробити аналогічні кроки”.

“Завдяки вам в український лексикон увійшли нові слова. Тепер ми добре знаємо, що таке Crotale, Caesar, LRU, AMX-10RC. І ми готові збагачувати свій словниковий запас новими словами. Ми хочемо бачити серед [танков] Leopard, Abrams та Challenger французькі Leclerc, які зміцнять нас на суші. І Mirage з Rafale (французькі винищувачі. – “ГОРДОН”), які з іншими союзницькими літаками огородять українське небо! Дайте нам літаки! Дайте нам крила нашої перемоги! Крила, якими ми закриємо Україну та захистимо всю Європу!” – заявив Стефанчук.

ВІДЕО

Відео: Телеканал Рада / YouTube

У рамках візиту до Парижа Стефанчук також зустрівся із президентом Франції Еммануелем Макроном. Вони також обговорили передачу зброї Україні.

контекст:

Як повідомляла прес-служба Верховної Ради Стефанчук буде з візитом у Парижі до 2 січня.

Також із візитом у Франції перебуває міністр оборони України Олексій Рєзніков. Він уже зустрівся із французьким колегою Себастьяном Лекорнем. Міністр оборони Франції, як і президент Франції Макрон напередодні, підтвердив, що “немає табу” щодо поставок Україні винищувачів на певних умовах.

Рєзніков також має зустрітися з Макроном. За інформацією ЗМІ, він попросить у нього передати ЗСУ винищувачі.

30 січня Макрон сказав, що припускає передачу Україні військових літаків західними партнерами. За словами французького президента, “за визначенням ніщо не виключено”. Президент Франції назвав умови передачі Києву бойових літаків. Зокрема, можливе постачання не повинно призвести до ескалації у війні. Те, що передає Франція, “має не торкатися російської території, а захищати Україну”, а також “не послаблювати боєздатність” французької армії, зазначив Макрон.

Previous post Юна волонтерка із Прикарпаття продала свою 50-сантиметрову косу, щоб зібрати кошти на ЗСУ
Next post Зеленський: Поразка Росії у війні – це забезпечення надійного та довгострокового світу – новини України, Політика