Вірю у “літачну коаліцію”. Але спочатку має бути лідер, тому я у Франції

Про це 31 січня у Парижі на спільній прес-конференції з міністром оборони Франції Себастьяном Лекорню заявив голова Міноборони України Олексій Рєзніков. Захід транслювалося у Twitter міноборони Франції.

Президент США Джо Байден заявив напередодні, 30 січня, що Сполучені Штати не поставлятимуть Україні винищувачі F-16.

“Всі види допомоги проходили спочатку етап “ні”, – прокоментував Резніков. – Це означає, що “ні” – станом на сьогоднішній день. Друга стадія – “давайте обговоримо і вивчимо технічні можливості”. Третя стадія – “давайте готуватимемо ваші екіпажі”. І четверта стадія – “беріть”.

За словами голови Міноборони України, “так було з [РСЗО] HIMARS, так було зі 155-мм калібром артилерії … з тими ж [БМП] Бредлі”.

“Згадайте історію з німецькими [танками] Leopard, теж спочатку було “ні”. А зараз у нас “танкова коаліція”. Тому я вірю у наступну “літачну коаліцію”. Але завжди спочатку має бути лідер. Тому я тут [во Франции]”, – резюмував Резніков.



ЗМІ повідомляли, що Резніков під час візиту до Парижа зустрінеться з президентом Франції Еммануелем Макроном і попросить у нього передати ЗСУ винищувачі.

30 січня під час візиту до Гааги (Нідерланди) Макрон допустив передачу Україні військових літаків західними партнерами.

Президент Франції назвав умови передачі Києву бойових літаків. Зокрема, можливе постачання не повинно призвести до ескалації у війні. Те, що передає Франція, “має не зачіпати російську територію, а захищати Україну”, а також “не послаблювати боєздатність” французької армії, зазначив Макрон.

Лікарню підтвердив, що “немає табу” у питанні постачання Україні винищувачів на певних умовах.

контекст:

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року жодна країна не повідомляла офіційно про постачання в Україну бойових літаків – ані радянського зразка, ані сучасних західних.

У липні ця тема почала обговорюватися активніше, але вже у вересні спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що Україна на даний момент не може отримати від західних союзників винищувачі F-16 з низки причин, зокрема йшлося про необхідність адаптувати українську. аеродромну інфраструктуру до цієї техніки.

20 січня 2023 року президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників восьмого “Рамштайну” із закликом дати Україні F-16 та далекобійні ракети. Глава МЗС України Дмитро Кулеба 23 січня заявив, що питання передачі Україні бойових літаків “зрушило з мертвої точки”.

Кабінет міністрів Нідерландів розгляне можливість постачання винищувачів F-16 до України, якщо про це попросить київський уряд. Про це заявив міністр закордонних справ Вопке Хукстра під час парламентських дебатів 19 січня. 23 січня міністр оборони Литовської Республіки Арвідас Анушаускас заявив, що Литва підтримує надання Україні західної авіації та вважає, що потрібно створити систему її використання.

Видання Politico написало, що у січні західні союзники розпочали дебати про постачання Україні сучасних винищувачів.

Глава польського уряду Матеуш Моравецький заявив 30 січня, що Варшава лобіюватиме серед союзників постачання Україні винищувачів F-16, як це було з німецькими танками Leopard 2.

Previous post звернення Зеленського 31 січня — Укрaїнa — tsn.ua
Next post Шмигаль повідомив, чого очікує від саміту Україна-ЄС – новини на УНН