Росія порушує ключову угоду щодо контролю над ядерними озброєннями – Держдеп США

“Росія не виконує своїх зобов’язань за новим Договором про СНО щодо сприяння інспекційної діяльності на своїй території. Відмова Росії сприяти інспекційній діяльності заважає Сполученим Штатам здійснювати важливі права за договором та загрожує життєздатності американо-російського контролю над ядерними озброєннями”, – заявили в Держдепі.

Крім того, Росія також не виконала зобов’язання щодо скликання сесії двосторонньої консультативної комісії, додав чиновник.

Як відзначило Reuters, США та РФ разом володіють близько 90% світових ядерних боєголовок.

Вторгнення Росії в Україну погіршило відносини Вашингтона і Москви, тому американському президенту Джо Байдену “все складніше дотримуватись угоди”, додало агентство.

У Держдепі заявили, що проТказ Росії сприяти інспекційної діяльності не дозволяє США здійснювати важливі права за договором та “загрожує життєздатності американо-російського контролю над ядерними озброєннями”.

Держдеп закликав Росію повернутись до дотримання договору, допустивши інспекторів на свою територію.

контекст:

СНО-ІІІ набрав чинності у 2011 році. Він передбачає скорочення США та РФ ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет для підводних човнів та важких бомбардувальників – до 700 одиниць. Договір був розрахований на 10 років із можливим продовженням ще на п’ять. Згідно з договором, США та РФ дозволено проводити інспекції об’єктів озброєнь один одного, але з 2020 року їх було припинено через пандемію COVID-19.

Термін дії угоди СНО повинен був скінчитися 5 лютого 2021 року, але уряди двох країн оголосили про п’ятирічне продовження за два дні до цього останнього терміну.

8 серпня РФ повідомила США, що тимчасово відмовляється від інспекцій своєї ядерної зброї.

Previous post Росія не застосує ядерну зброю
Next post Військовий аналітик спростував фейк про винищувач F-16 — tsn.ua