“Коли росіяни прийдуть на колінах – везіть їх до Переяслава”: Дуда про розмову з Зеленським – новини на УНН

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Президент Польщі Анджей Дуда, виступаючи під час зустрічі з поляками у Латвії, розповів, що у розмові з українським колегою Володимиром Зеленським запропонував провести мирні переговори з росією після перемоги України у Переяславі. УНН.

Цитата

“Нещодавно я сказав президенту Зеленському: Володимир, з огляду на нашу історію, як колись ці шляхи розійшлися, я вас прошу, як тільки ви переможете росію, коли росіяни прийдуть сюди на коліна, щоб підписати світ, везіть їх до Переяслава. Нехай. вони підпишуть з вами світ там. Нехай перекреслять цим усі роки радянського та російського впливу, і тієї неволі від царських часів аж до недавнього часу, від яких ви тепер знову захищаєтесь”, – заявив Дуда.

Подробиці

Він зазначив, що його країна та інші “хотіли б мати можливість жити з росіянами у світі, вільно розвиватися, мати можливість торгувати, разом будувати життя та багатство”, проте це “неможливо, тому що вони нападають грабують, вбивають, хочуть забрати свободу” . Крім цього, польський президент висловив упевненість, що Україна переможе у війні, зокрема завдяки міжнародній підтримці, та зазначив, що сьогодні українці захищаються з “великою мужністю та неймовірною рішучістю”.

“Я вірю, що ми разом будуватимемо наше процвітання тут, у нашій частині Європи, як три братські народи, разом і з нашими спільними сусідами – литовцями, і з вашими сусідами – естонцями, а також нашими друзями. Що тут разом ми будемо монолітом країн, які чудово розуміють, знають свою історію, дружать, торгують одна з одною, ведуть бізнес, підтримують одна одну”, – наголосив Дуда.

Він також подякував владі Латвії за підтримку України у її захисті.

“Ми ділимося, як я часто наголошую, – і хлібом, і зброєю. Просто те, що у нас є. Деякі діляться своїми будинками, поступаючись місцем тим, хто зі страху втік з України перед війною”, – підсумував президент Польщі.

Довідково

У січні 1654 року гетьман Богдан Хмельницький скликав у Переяславі спільну військову раду, де розглядалося питання про прийняття Гетьманщиною московського протекторату. Тоді Хмельницький обіцяв старшині дотримання їхніх прав та привілеїв у разі підписання.

21 березня того ж року було затверджено “Березневі статті”, якими визнавалося верховенство московського царя над Україною. Серед інших пунктів були також заборона зовнішніх відносин з Польщею та зобов’язання московського уряду вступити у війну з Польщею навесні 1654-го.

Нагадаємо

Президент Польщі Анджей Дуда на полях Всесвітнього економічного форуму в Давосі 19 січня заявив, що найближчим часом настане вирішальний момент російсько-української війни, який дасть зрозуміти, чи виживе Україна.

Previous post Росіяни 42 рази обстрілювали Херсонщину
Next post Британська розвідка аналізує, навіщо РФ витрачає дефіцитні боєприпаси на обстріл Херсона – новини України, Політика