Міжнародний олімпійський комітет погодився дотримуватися санкцій проти російських та білоруських спортсменів

Таким чином, МОК відповів на коментар президента Олімпійського комітету Росії Станіслава Позднякова про допуск російських спортсменів до міжнародних змагань. Поздняков закликав прибрати політику зі спорту та дозволити росіянам брати участь у чемпіонатах нарівні з іншими.

“Санкції проти російських та білоруських не підлягають обговоренню. Вони були одноголосно підтверджені на нещодавньому саміті Олімпійських ігор 9 грудня 2022 року”, – повідомила прес-служба МОК.

Чинні обмеження передбачають, що:

контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, зокрема з території Білорусі. У зв’язку з цим 28 лютого виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету (МОК) рекомендувала виключити спортсменів РФ та Білорусі зі всіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, в якій зазначив, що санкції проти Росії та Білорусі як держав залишаються в силі і на жодних змаганнях не можуть бути показані ідентифікатори цих країн, такі як прапор чи гімн.

Однак у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі окремих спортсменів із РФ та РБ у змаганнях за суворих умов. Зазначається, що спортсмени братимуть участь у змаганнях лише як “нейтральні атлети” і аж ніяк не представлятимуть свою державу. Змагатися зможуть лише спортсмени, які повністю підтримують Олімпійську хартію. Йдеться про тих, хто не підтримував війну в Україні та повністю дотримується Всесвітнього антидопінгового кодексу та всіх відповідних антидопінгових правил.

Президент України Володимир Зеленський після цього запросив Баха до Бахмута, “щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує”. Зеленський 24 січня під час телефонної розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном наголосив, що “Спортсменам з Росії не місце на Олімпійських іграх у Парижі”, а 29 січня написав французькому лідеру лист на цю ж тему.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував позицію Міжнародного олімпійського комітету щодо можливості участі російських спортсменів в Олімпіаді, заявивши, що “МОК готовий розтоптати могили тисяч невинних людей, яких убили та вбивають росіяни”.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що російські спортсмени не можуть брати участь в Олімпіаді під жодним прапором, оскільки “вони заплямовані кров’ю українців”.

Глава НОК України Вадим Гутцайт заявив, що не відкидає бойкоту Україною Олімпіади, якщо в ній братимуть участь білоруси та росіяни.

Previous post зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі
Next post Україна напередодні дуже активної фази війни – ГУР – новини України, Політика