Качинський пожертвував півмільйона гривень на ЗСУ, щоб завершити судову суперечку з екс-главою МЗС Польщі

Як зазначає RMF24, справа стосується тривалої суперечки, яка триває вже сьомий рік. У 2016 році в одному з інтерв’ю Качинський, говорячи про Смоленську катастрофу, заявив, що Сікорський, який на момент трагедії був міністром закордонних справ, зробив дипломатичну зраду.

Сікорський подав до суду на Качинського, вимагаючи вибачень. У 2018 році Окружний суд Варшави ухвалив, що президент ПіС не зобов’язаний вибачатися перед колишнім главою МЗС.

У липні 2020 року, розглянувши апеляцію, Апеляційний суд у Варшаві змінив вирок та встановив, що Качинський порушив особисті права Сікорського та зобов’язав голову ПіС опублікувати вибачення. На це рішення суду подано касаційну скаргу до Цивільної палати Верховного суду Польщі.

У грудні 2022 року повірений, який представляє Сікорського, Яцек Дюбуа оголосив, що суд присудив Сікорському понад 708 тис. злотих (6 млн грн) від Качинського для покриття видатків на вибачення в Onet.

Качинський заявив, що таких грошей він не має. У відповідь Сікорський запропонував йому як вирішення спору переслати 50 тис. злотих Збройним силам України.

31 січня 2023 року представник Качинського Адріан Салус повідомив агентству PAP, що глава ПіС погодився на пропозицію та відправив гроші ЗСУ.

Сікорський того ж дня у Facebook підтвердив, що вже отримав від Качинського підтвердження транзакції, опублікувавши скан чека.

“Я вибачаю Ярослава Качинського за те, що він назвав мене “дипломатичним зрадником”, у вигляді пожертвування Збройним силам України, що бореться за захист усієї Європи”, – написав він.



Previous post Google розробляє конкурента ChatGPT, який замінить традиційну пошукову систему – новини України,
Next post Через ІІ третину університетів розоряться у найближчі п’ять років – психолог Джордан Пітерсон – новини України, Технології