Через ІІ третину університетів розоряться у найближчі п’ять років – психолог Джордан Пітерсон – новини України, Технології

Наприкінці 2022 року компанія OpenAI представила публіці штучний інтелект (ІІ) СhatGPT – це чат-бот, який вміє відповідати на складні питання, писати есе – тобто генерувати деталізований людський письмовий текст.

СhatGPT назвали “вбивцею Google” – нібито людям більше не потрібно буде щось шукати, достатньо буде поставити питання чат-боту і той відповість. Але поки що СhatGPT дає досить узагальнені відповіді і може неправильно обробляти отриману інформацію. Наприклад, у відповідях на запитання ЛІГА.net він назвав Олексія Арестовича “правозахисником”.

Канадський клінічний психолог Джордан Пітерсон вважає, що штучний інтелект має велике майбутнє, при правильному використанні він здатний мало не замінити університети і сценаристів. І все це – справа найближчих років. Ліга.Тех наводить фрагмент виступу Пітерсона перед аудиторією Канадського християнського коледжу у Вітбі, Онтаріо.

Є речі, про які має знати кожен. Наразі з’являється багато нового у сфері розробки штучного інтелекту. У вас волосся стане дибки від цих новинок протягом наступного року – в цій області відбуваються кардинальні зміни.

Прогрес триває вже шість місяців, і це практично неймовірно. Я вважаю, що третина університетів розориться протягом наступних п’яти років.

Я розповім вам, що таке СhatGPT це важливо. Я не знаю якого типу ця технологічна революція. Але вона розумніша за вас, і це критично. Це система штучного інтелекту, що працює як модель обробки мови. Я вирішив піти та поспілкуватися з нею.

По суті, її тренували на величезних обсягах усних та письмових текстів. Тобто система отримує уявлення про світ із аналізу людської мови. Вона не використовує інформацію із реального світу. Поки що, але це точно відбудеться протягом року.

Читайте також

СhatGPT аналізує величезні масиви тексту, і цей обсяг постійно зростає. Система вже показує добрі результати, я перевірив її роботу на собі. Деякі з вас знають, що я написав книгу “12 правил життя: протиотруту від хаосу”, а потім ще одну книгу – “За межами порядку: 12 правил життя”, тому що правил завжди буде недостатньо. І ось, що я попросив систему зробити. Я сказав: “Напиши мені есе на тему “13 правило за межею порядку” у стилі Біблії короля Якова та Дао Де Цзін.

Із цим досить складно впоратися. Кожен елемент цього завдання – ціле випробування. А комбінація всіх трьох – просто неймовірна суміш. І система написала все за три секунди. Це чотири сторінки тексту.

Мені важко сказати – не знаю, добре це чи погано – чи зміг би я здолати таке завдання. Так, це дуже вражає – машина здатна написати таке без граматичних помилок і з таким глибоким філософським змістом.

Читайте також

Я також попросив написати есе на тему подібності даоських робіт про етику та мораль та положення про етику в Нагірній проповіді. І машина зробила це. Система ідеально впоралася, просто чудово. І на це у неї пішло лише три секунди.

Комп’ютерний інженер, який, ймовірно, працює в компанії Tesla, запитав ChatGPT: “Я працюю на Ілона Маска, але я особливо нічим не займався останній тиждень. Мені потрібно, щоб ти написала 10 основних завдань, якими я міг би займатися як інженер у Twitter Які 10 продуктивних і цінних речей я зробив би минулого тижня. Якщо тобі не складно, припиши до кожного проекту комп’ютерний код”. І система зробила це також за три секунди, і той код працював. Ось що вона вже вміє.

Есе ІІ набрало стільки ж балів, скільки робота середньостатистичного студента

Потім професор із університету спробував роботу з ІІ. Йому було цікаво, що будь-який студент зможе написати есе на будь-яку тему за допомогою СhatGPT. Хтось оцінив роботу – вона набрала стільки ж балів, скільки робота середньостатистичного студента у хорошому державному університеті. Наскільки це розумна система. Це, насправді, IQ-тест.

Професор попросив написати есе, дав тему та попросив оцінити його. І спитав, чому студентам можна спростити роботу, а професорам – не можна. Система надала детальний аналіз свого есе з оцінкою.

Хтось попросив ChatGPT написати сценарій та описати персонажів для наступного голлівудського блокбастера на $900 мільйонів. Бум! Ось сюжет та характеристики. Потім узяли описи акторів. На їх основі хтось попросив створити реалістичні цифрові фотографії. Усі ІІ-системи можуть це зробити.

ІІ розумніший за вас, і він обжене вас ще більше протягом двох років

Отже, що буде далі? Я розповім вам. Це станеться вже цього року. Тож приготуйтеся. Зараз ми маємо ІІ, який може змоделювати світ на основі мовного масиву даних. Він розумніший за вас, і він обжене вас ще більше протягом двох років.

Поки що система не така розумна, оскільки зараз вона на рівні професора гуманітарних наук. Вона не зіставляє лінгвістичні дані та реальний світ. Так роблять вчені – вони будують лінгвістичні теорії, а потім поміщають їх у реальний світ і дивляться, чи вони приживаються. А світ визначає, чи ці мовні конструкції працюють.

Система збудує модель людської поведінки. Все це стане реальністю протягом наступного року

Нова ІІ-система зможе отримувати шаблони та порівнювати свої лінгвістичні конструкції з ними. Вона робитиме таку ж роботу, як і вчені. І більш просунуті моделі зможуть використовувати текст, зображення та вчинки у тому числі.

Система збудує модель людської поведінки. Все це стане реальністю упродовж наступного року. Так що, пані та панове, тримайтеся за капелюхи. Одного разу мій друг Джонатан Пажо сказав, що гіганти пройдуть по землі знову, і ми будемо свідками цього. Ілон Маск теж над чимось працює. Він вважає, що світ контролюватиме людина, яка створить найфункціональнішу систему штучного інтелекту, оскільки в неї буде перевага першовідкривача. Маск сам працює над штучним інтелектом – з ним у вас буде свій ІІ, який захистить вас від ІІ Google або від ІІ Китайської комуністичної партії. Можете не сумніватися, вони теж над цим працюють і просуваються швидко.

Лев Шевченко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Качинський пожертвував півмільйона гривень на ЗСУ, щоб завершити судову суперечку з екс-главою МЗС Польщі
Next post Президент Австрії приїхав до Києва