Болгарія визнала Голодомор геноцидом українського народу Зеленський подякував

134 голоси було “за”, 26 “проти”, ніхто не утримався. Постанова парламенту також оголошує кожну останню суботу листопада Днем честі та пам’яті жертв голоду в Україні.

Будь-яке заперечення, виправдання та применшення цього геноциду парламент Болгарії сприймає як акт безчестя пам’яті мільйонів людей, які загинули у Голодоморі, написано у документі.

Президент України Володимир Зеленський подякував Болгарію у Twitter за ухвалення такого рішення.

“Вдячний парламенту Болгарії за визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Цей крок вшановує пам’ять мільйонів жертв Голодомору і відновлює історичну справедливість. Україна завжди пам’ятатиме жест солідарності Болгарії”, – написав він.

контекст:

Голодомор 1932–1933 років – масовий голод, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. На сайті музею Голодомору зазначається, що загальна кількість померлих через голод у тих роках сягала 7 млн ​​осіб. В Україні Голодомор сприймається як акт геноциду українського народу, інспірований урядом СРСР. День пам’яті жертв Голодомору відзначають у четверту суботу листопада. Росія заперечує, що Голодомор був геноцидом українців.

У 2016 році Верховна Рада України звернулася до демократичних держав із проханням визнати Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

За даними дослідження, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” у листопаді 2022 року, 93% українців погоджуються з тим, що Голодомор 1932–1933 років був геноцидом українського народу.

Низка держав уже визнала Голодомор геноцидом українців – зокрема Австралія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, США, Угорщина, Португалія, Ірландія, Молдова, Чехія, а також Ватикан.

У листопаді 2022 року процес визнання Голодомору геноцидом активізувався, зокрема, такі рішення ухвалили парламенти Молдови, Ірландії та німецький Бундестаг.

Парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти українського народу та проти людяності.

15 грудня 2022 року Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Previous post Хто втратив посаду, а хто отримав: Кабмін ухвалив низку кадрових рішень – новини на УНН
Next post Ядерний реактор для ракет майбутнього – Rolls-Royce показала проект ядерного двигуна.