Німці вирішили, що ніхто не збирається нападати на Німеччину, і заплющили очі на збройні сили.

“Вони вирішили, що захищати нема від кого, ніхто не збирається нападати на Німеччину, і вони заплющили очі трошки на збройні сили. Не трошки – серйозно. Ну це такий вибір”, – сказав він і зазначив, що у Німеччини багато обмежень після Другої. світової війни.

Стан армії він пов’язує також із роботою попереднього уряду ФРН, який очолювала Ангела Меркель.

“Це звідти. Німці вважали… Вони ж прагматичні люди, вони дуже дбають про добробут своїх громадян. Вони [решили], що треба вкладати гроші в інфраструктуру… Німецькі міста – вони найчистіші, є велосипедні доріжки, вся медична інфраструктура працює. Вони вкладали усі гроші, всі зусилля саме у громадянську інфраструктуру. Військова їх зовсім не цікавила, бо вони думали, що більше в Європі не буде війни. А контингент у 20–30 тис., який треба послати чи до Афганістану, чи до Малі, чи куди завгодно, – це вони мають. Зараз виявилося, скажімо, що на складах Німеччини достатньо боєприпасів на три-чотири дні війни, коли лише рекомендація НАТО… Це не правило – рекомендація, що мінімум на 30 днів кожен член НАТО повинен мати достатньо боєприпасів, щоб захищати себе. Цього у Німеччині немає. Там на три-чотири дні мають запаси. Ви розумієте, ця вся історія розкрилася зараз із “Леопардами”, – заявив Шустер.

Він зазначив, що російська армія показала: вона “не друга, не десята – ніяка”.

“І це добре. Але що німецька армія в такому стані – для мене це сюрприз. Я не очікував побачити таку картину. Це реальне лихо”, – наголосив телеведучий.

На думку Шустера, це може бути однією із причин, “чому Німеччина так довго тягла” з постачанням Україні танків Leopard.

“З цими Leopard раптом все відкрилося, стало очевидним. Німецькі військовослужбовці, німецький генералітет, офіцери більш-менш це все знали, просто це не виходило як інформація на поверхню. А зараз це надбання громадської думки”, – продовжив він.

ВІДЕО

Видео: Алеся Бацман / YouTube

контекст:

Німеччина з початку війни 2014 року надавала Україні фінансову допомогу, допомагала лікувати поранених українських військовослужбовців, але відмовлялася від надання зброї. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ФРН змінила свою позицію щодо постачання зброї до зон конфлікту і погодилася постачати озброєння в Україну.

ЗСУ серед іншого вже отримали від Німеччини протитанкову зброю, самохідні гаубиці, зенітні самохідні установки Gepard, систему ППО, РСЗВ, а також каски, обмундирування, намети та медикаменти.

Водночас, канцлер Німеччини Олаф Шольц відмовлявся давати Україні танки Leopard.

Leopard 2 – німецький головний танк. Україна неодноразово зверталася до Німеччини із проханням передати танки, але отримувала відмову. За даними “Німецька хвиля”на озброєнні бундесверу знаходиться близько 300 Леопард 2 останньої модифікації A7, але не все на ходу.

25 січня 2023 року уряд Німеччини ухвалив рішення про надання Україні основних бойових танків Leopard 2. ФРН “на першому етапі” поставить Україні 14 танків. Це частина більшого плану створення двох батальйонів, у кожному з яких буде по 40 танків Leopard 2, зазначив Der Spiegel. ФРН разом із Фінляндією, Іспанією та Нідерландами створять один батальйон танків Leopard 2A6, а Польща та Норвегія – другий батальйон Leopard типу 2А4.

Previous post Розмовна українська мова у стінах Києво-Могилянської академії: історичний екскурс
Next post За корупцію має бути відповідальність. Наші союзники давати гроші на те, щоб крали, не будуть