Україні не варто розраховувати на якнайшвидше вступ до ЄС – Politico – новини на УНН

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Цього тижня найвищі лідери ЄС приїдуть до України, але вони не обіцятимуть, що країна може приєднатися до блоку найближчим часом. Очікується, що Брюссель засудить надії України на швидкий вступ до ЄС під час дводенного саміту в Києві, згідно з проектом заяви, яка буде опублікована на заході та з якою ознайомилося Politico. УНН.

Подробиці

У заяві не згадуються амбітні терміни, встановлені Україною. Натомість, документ пропонує лише розпливчасті гарантії просування процесу після того, як будуть досягнуті всі етапи, встановлені ЄС.

“ЄС ухвалить рішення про подальші кроки, коли всі умови, зазначені у висновку комісії, будуть повністю виконані”, – йдеться у проекті. “Україна підкреслила свою рішучість виконати необхідні вимоги, щоб якнайшвидше розпочати переговори про вступ”.

За словами кількох дипломатів та офіційних осіб ЄС, це формулювання послідувало за серйозною протидією з боку деяких країн ЄС з приводу надмірних обіцянок Україні щодо її перспектив членства в ЄС. Хоча національні лідери ЄС не будуть присутні на п’ятничному саміті, офіційні особи Європейської ради, до якої входять усі 27 лідерів ЄС, підтримують зв’язок щодо заключного комюніке.

Лідери ЄС у червні минулого року надали Україні офіційний статус кандидата в рекордно короткі терміни, але цей крок був набагато простішим, ніж швидке просування України через виснажливі переговори, необхідні для приведення країни-кандидата у відповідність до хитромудрих систем, правил і положень ЄС. Цей процес зазвичай займає роки та часто зупиняється на тривалі періоди часу, зазначає видання.

Проте країни ЄС розділилися на думки про те, як швидко блок має спробувати провести Україну через цей процес вступу.

“Між Польщею та країнами Балтії, з одного боку, та іншими країнами ЄС існує явна напруженість щодо формулювання вступу до ЄС”, – сказав один з офіційних осіб ЄС.

Чиновник додав, що напруженість між президентом Європейської ради Шарлем Мішелем та президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн також відіграє роль у дебатах.

“Вони суперничають у тому, щоб перевершити один одного по відношенню до українців”, – сказав чиновник.

Однак, хоча проривів у переговорах щодо вступу до ЄС не очікується, у Брюсселі мають намір продемонструвати солідарність із Україною з інших питань.

“Сам факт того, що ми проводимо саміт у країні, яка перебуває у стані війни, саме по собі має велике значення”, – сказав високопоставлений представник ЄС.

За деякими напрямами очікується прогрес, наприклад, угода про безвізовий режим для промислових товарів, зупинення дії мита на український експорт ще на рік, рух щодо приєднання України до платіжної схеми ЄС, що спрощує банківські перекази в євро та інтеграція України до зони безкоштовного мобільного роумінгу ЄС .

Також на порядку денному саміту будуть мирний план Володимира Зеленського щодо 10 пунктів, проблеми відновлення після війни та питання продовольчої безпеки, а ЄС збирається оголосити про новий пакет гуманітарної допомоги на суму 25 мільйонів євро.

Інший представник ЄС заявив, що саміт посилає “сильний сигнал про те, що ми підтримуємо країну, яка стала жертвою агресії, і наголошуємо на праві України на справедливий світ після закінчення цієї війни. На Україну напали, Україна має право на самооборону, яку вони реалізують… і лише це може бути основою справедливого світу”.

У документі також наголошується на необхідності “комплексного та послідовного проведення судової реформи” відповідно до рекомендації Венеціанської комісії, посилаючись, зокрема, на необхідність реформування Конституційного суду України.

Previous post Росія має засвоїти, де є її кордони – президентка Грузії
Next post Жданов оцінив загрозу та вказав напрямки наступу — Ексклюзив ТСН — tsn.ua