Канада прийме 10 000 уйгурських біженців – новини на УНН

КИЇВ. 2 лютий. УНН. Парламент Канади одноголосно ухвалив пропозицію про прийом 10 000 уйгурських біженців, які втекли з Китаю, але зараз стикаються з необхідністю повернутися. Про це пише ВВС, передає УНН.

Подробиці

Цей крок заснований на рішенні канадських законодавців від лютого 2021 року оголосити поводження Пекіна з уйгурами та іншими тюркськими мусульманами на північно-західній території Сіньцзяну геноцидом.

Правозахисні групи вважають, що щонайменше один мільйон уйгурів та представників інших переважно мусульманських меншин було ув’язнено в таборах для інтернованих у цьому регіоні, де Китай також звинувачують у насильницькій стерилізації жінок та примусовій праці.

І, за словами члена парламенту Саміра Зубері, який спонсорував рух, щонайменше 1600 осіб було затримано в інших країнах за вказівкою Китаю або насильно репатрійовано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уйгури “розчаровані” звітом ООН про китайського Сіньцзяна

На прес-конференції Зубері зазначив, що прем’єр-міністр Джастін Трюдо та його кабінет проголосували на підтримку цієї пропозиції, що свідчить про «намір уряду зробити це можливим», хоча він не має обов’язкової сили.

У клопотанні йдеться, що уйгури, які «втекли до третіх країн, стикаються з тиском і залякуванням з боку китайської держави з метою повернутися до Китаю», і Пекін звинувачується в тому, що він також чинить дипломатичний та економічний тиск на країни з метою їх затримання та депортації, «залишивши їх без притулку».

Канада пропонує переселити 10 000 уйгурів протягом двох років, починаючи з 2024 року.

Додамо

Китай захищає свої уйгурські табори в Сіньцзяні, говорячи, що вони мають вирішальне значення для боротьби з тероризмом та забезпечення професійної підготовки меншин.

Але Сполучені Штати заявили, що репресії Китаю щодо уйгурів рівносильні «геноциду», а Організація Об’єднаних Націй засудила переслідування Китаєм уйгурів та інших тюркських мусульман.

Previous post Зеленський вперше провів засідання Ставки у подвійному форматі: що відомо — tsn.ua
Next post Зеленський повідомив про засідання Ставки у новому форматі