Президент Чехії Петр Павел підтримує необмежену військову допомогу Україні з одним винятком

Чеський лідер закликав європейських партнерів України проявити більше сміливості.

Новообраний президент Чехії Петр Павел, колишній генерал НАТО, вважає, що військова допомога Україні, яка вже майже рік зазнає повномасштабного вторгнення з боку Росії, від країн Заходу не має бути обмеженою і закликав союзників проявити більше мужності.

Про це він заявив у четвер, 2 лютого, в інтерв’ю France Presse.

61-річний Павел, який очолював Військовий комітет НАТО з 2015 по 2018 рік, сказав, що Захід має надати Україні, яка бореться з російським вторгненням, усі види зброї, крім ядерної.

“Без бронетехніки, безпілотників, артилерії та ракет великої дальності і, напевно, навіть без надзвукової авіації, Україна не може боротися з таким жорстким супротивником”, – вважає чеський генерал у запасі.

На його думку, європейським партнерам України потрібно проявити більше сміливості, оскільки “деякі країни мають трохи стриману позицію” щодо поставок сучасної зброї.

Петр Павел закликав до єдності та підтримав пропозицію Польщі відправити в Україну винищувачі F-16, якщо таку ініціативу підтримає НАТО.

“Ми повинні надати Україні всі необхідні засоби, щоб допомогти їй власними силами витіснити російську армію зі своєї території”, — сказав він.

Новообраний чеський президент вважає, що війна має закінчитися виведенням російських військ, мирними переговорами, відновленням України та розслідуванням військових злочинів.

Петр Павел також висловив підтримку України на членство в ЄС і НАТО після закінчення війни.

“Якщо ми сприймаємо НАТО і ЄС як зону стабільності, співпраці, добрих відносин, то ми маємо дозволити ще одній великій європейській країні приєднатися до нас”, – заявив чеський лідер.

За його словами, Україна уже виконала домовленості про цінності, довгострокові стратегічні інтереси, технологічну сумісність між НАТО та українською армією.

Чехія, яка є членом ЄС і НАТО з населенням 10,5 млн осіб, надала Україні військову допомогу на суму 217 млн доларів.

Нагадаємо, в суботу, 28 січня, на президентських виборах у Чехії переміг 61-річний генерал у відставці Петр Павел, який займав посаду начальника Генштабу чеської армії та активно підтримував військову допомогу Україні.

Читайте також:

Previous post Міністри спорту країн Балтії та Польщі закликали не допускати спортсменів з Росії та Білорусі до Олімпіади 2024 року
Next post Журналісти Зімбабве показали, як насправді виглядає Лукашенко