Нетаньяху обіцяв Макрону “військове обладнання” для України” – ЗМІ

За його словами, Нетаньяху висловив готовність відправити до Києва “військове обладнання”. При цьому він наголосив, що не може зайти надто далеко, щоб не спровокувати Росію.

Пізніше на брифінгу глава уряду Ізраїлю не став відповідати на запитання про Україну, заявивши, що вже пояснив Макрону свою політику з цього приводу.

“Він добре розуміється на цьому питанні”, – сказав Нетаньяху

Також він не став говорити про майбутню поїздку міністра закордонних справ Елі Коена до Києва.

Згадавши про свою можливу участь у мирних переговорах між Росією та Україною як посередник, він сказав Макрону, що “ще надто рано думати про посередництво”. Як і в інтерв’ю CNN 1 лютого, ізраїльський прем’єр зазначив, що не наполягатиме на своїй участі, доки Київ, Москва, а також Вашингтон не попросять його про це.

контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, Ізраїль передає Україні гуманітарну допомогу, а також медичне обладнання та обмундирування для рятувальників, але відмовляється надавати озброєння, у тому числі системи протиповітряної оборони.

Українська влада неодноразово зверталася до Ізраїлю за допомогою, але отримувала відмову. “Мої розмови з керівництвом Ізраїлю нічим не допомогли Україні. Російські розмови з керівництвом Ізраїлю, я певен, повністю впливають на їхні дії”, – сказав президент України Володимир Зеленський у вересні.

Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський сказав, що Ізраїль активно допомагає Україніале не переходячи “червоні лінії”. За його словами, вони пов’язані із ситуацією на Близькому Сході, яка будь-якої миті може скотитися у передвоєнну чи військову.

У січні 2023 року посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що Ізраїль залишається єдиною демократичною країною, яка від початку літа жодного разу не висловила співчуття з приводу обстрілу української громадянської інфраструктури та масової загибелі українських громадян.

27 січня ізраїльський посол у Німеччині Рон Просор заявив в інтерв’ю виданням Funke Mediengruppe, що Ізраїль підтримує Україну у боротьбі проти російської агресії набагато більше, ніж відомо громадськості.

Previous post СБУ оголосила екс-главі Херсонської ОВА про підозру у шахрайстві та підробці документів – новини України, Політика
Next post Реформи, дорожня карта та формула миру – ОП оприлюднив підсумкову заяву саміту Україна-ЄС