В Австралії знайшли радіоактивну капсулу, яка зникла минулого місяця – новини на УНН

КИЇВ. 4 лютого. УНН. В Австралії знайшли крихітну радіоактивну капсулу, яка впала з вантажівки у західній частині країни у січні цього року. За словами офіційних осіб, це було схоже на пошук “голки у стозі сіна”, пише УНН з посиланням на Reuters.

Цитата

“Багато людей вважали, що це нездійсненне завдання, але всі ми були впевнені у своїх силах знайти це (радіоактивну капсулу, – ред.)”, розповіла агентству експерт з радіологічної безпеки Бронте Сіал.

Подробиці

12 січня з’явилася інформація про те, що радіоактивну капсулу, яку використовували на залізорудній шахті Gudai-Darri, втратили під час транспортування. Через те, що в дорозі зламався спеціальний лічильник, втрату помітили лише через два тижні у Перті. До пошуку капсули залучили до 100 осіб із принаймні п’яти державних установ.

Як розповіла Сіал, вчені обстежили 1400 км дороги між Пертом і віддаленою північчю штату у пошуках капсули з цезієм-137, яка була всього 6 мм у діаметрі та 8 мм у довжину, або “розміром з цукерку тик-так”. За її словами, вони шукали чіткої ознаки цезію-137 на тлі радіоактивного шуму. В даний час капсула зберігається на невідомому об’єкті в Перті.

Доповнення

Як повідомляє Reuters, втрата або крадіжка радіоактивного матеріалу іноді трапляється в Австралії, країні, яка має 50 000 ліцензованих користувачів радіації.

Австралійський реєстр радіаційних інцидентів повідомив про шість випадків виявлення, втрати чи крадіжки матеріалу у 2019 році. Згідно зі звітами поліції, 2022-го в штаті Квінсленд було викрадено радіоактивний датчик.

Previous post прикордонники оцінили загрозу станом на зараз — tsn.ua
Next post Рєзніков: Літаки будуть, а F-16 або Gripen – питання дискусій з партнерами з НАТО – новини України, Політика