Орбан та його оточення – досить корумпована група, вона сильно зав’язана до Москви

Після чергових скандальних заяв Орбана про війну Росії проти України Бацман зазначила, що він, лідер держави, що входить до Європейського союзу, говорить “рівно методично” президента РФ Володимира Путіна. Вона запитала Шустера, як можна бути з такими країнами в Євросоюзі і приймати якісь колективні рішення.

“Ну як. Зараз, я думаю, ось зараз – не час для розборок з тим же Орбаном. Але, звичайно, жити дуже важко… Україна хоче дуже, прагне з величезним бажанням до Європейського союзу Ну дивіться: Європейський союз – не така проста структура. Там весь час пошук консенсусу, весь час якийсь пошук знаходження спільної мови. А з Орбаном порозумітися дуже-дуже складно”, – зазначив журналіст.

Шустер уточнив, що він не має стовідсотково достовірного підтвердження, але, за його інформацією, “Орбан та його оточення це досить корумпована група.

“Назвемо її елітою. Орбанівська еліта вона досить корумпована і дуже зав’язана на Москву. І я думаю, що Москва, Кремль, ФСБ у цьому випадку мають достатньо матеріалу на таку людину, як Орбан. І я думаю, що він перебуває в ситуації між молотом і ковадлом, по-справжньому, і ось він каже ці речі”, – сказав Шустер.

Але, зазначив він, спроба вигнати Угорщину з Європейського союзу чи НАТО викличе величезний скандал, за яким усі забудуть про Україну “щонайменше на два тижні”.

Журналіст звернув увагу на те, що президент США Джо Байден ще з осені 2021 року, коли американці попереджали про можливість повномасштабного вторгнення РФ в Україну, “робить усе, щоб зберегти цей союз”, бо наслідки його розколу будуть непередбачуваними.

Крім того, нагадав він, Угорщина демократична країна, в ній є опозиція, а отже, і шанс, що на наступних виборах Орбана зможуть усунути від влади демократичними способами.

“Розумієте, не тільки Угорщина, в кожній країні є все ж таки проросійське лобі. Десь це агентура чи люди, які сидять під загрозою якогось компромату. Вони є практично скрізь. У Німеччині найпотужніше проросійське лобі”, – додав Шустер.

ВІДЕО

Видео: Алеся Бацман / YouTube

контекст:

Наприкінці січня Орбан на зустрічі з журналістами у Будапешті заявив, що Захід має зрозуміти, що президент Росії не може дозволити собі програти війну проти України. Крім того, Орбан сказав, що РФ не може припустити, щоб Україна увійшла до НАТО. За його словами, “мета Росії полягає в тому, щоб перетворити Україну на некеровану руїну”, щоб Захід не міг “претендувати на неї як приз”. Також на цій зустрічі він порівняв Україну з Афганістаном і назвав її “нічийною землею”.

Після цих заяв у МЗС України викликали угорського посла.

Раніше Орбан неодноразово робив заяви, які відповідали російській пропаганді. Зокрема, він сказав, що Україна ніколи не виграє війни – “просто тому, що російська армія має асиметричну перевагу”; що уряди в Європі руйнуються, “як у доміно”, а ціни на російські енергоносії різко зросли; що “війну можна закінчити лише мирними переговорами між Росією та Америкою”. Зокрема, 14 жовтня 2022 року Орбан вкотре закликав до мирних переговорів РФ та Україну.

Орбан не підтримує санкції ЄС проти РФ і неодноразово закликав переглянути їх, а також блокував рішення Євросоюзупотрібні для підтримки Києва.

Серед країн Євросоюзу лише Угорщина та Австрія відмовляються надавати Україні своє озброєння для протистояння російській агресії, повідомляли у МЗС України.

Previous post Найскладніша ситуація за весь період війни — tsn.ua
Next post без світла майже 500 тисяч абонентів, давати прогнози зарано – ОВА