Американські військові збили китайську кулю-шпигун. Байден прокоментував

Повітряна куля, яка переміщалася над США із заходу на схід, опівдні 4 лютого віддалилася від континентальної частини США і знаходилася над Атлантичним океаном. Користувачі соцмереж публікують відео збиття кулі.



Військово-морські сили та засоби берегової охорони були приведені в стан готовності, прильоти та вильоти цивільної авіації у двох аеропортах Північної та Південної Каролін призупинили.



За інформацією CNN, раніше кулю не збивали, оскільки військові чиновники не рекомендували це робити, поки вона знаходиться над континентом.

У Пентагоні вирішили, що найкраще це робити, коли куля буде у 12-мильній зоні, тобто над територіальними водами США, сказав президент США Джо Байден, сказав журналістам після збиття кулі.

“У середу, коли мені доповіли про повітряну кулю, я наказав Пентагону збити його якнайшвидше”, – цитує Байдена CNN.

Він похвалив військових льотчиків, які це зробили. Байден

контекст:

3 лютого стало відомо, що американські військові зафіксували на півночі США розвідувальну повітряну кулю з Китаю. У Пентагоні спочатку планували збити кулю над штатом Монтана, але потім Байдену порадили не робити цього, щоб від уламків кулі не постраждали мирні мешканці.

Як зазначає The Hill, Китай стверджував, що повітряна куля була просто “дирижаблем” для дослідження погоди, яка збилася з курсу. Однак Пентагон відразу відкинув цю заяву, а також твердження Китаю про те, що повітряна куля розміром з три шкільні автобуси не використовувалася для спостереження і мала лише обмежені навігаційні можливості.

Через виявлену кулю держсекретар США Ентоні Блінкен відклав візит до Китаю, який було заплановано на 5–6 лютого. Очікувалося, що на порядку денному буде війна Росії проти України.

Previous post під час обміну додому повернулася одна захисниця, яка родом із Луцька — tsn.ua
Next post Віра Брежнєва розповіла, з ким зустрічала 41-річчя: фото